Úvodní stránka | Region Beskydy (Foto: Pavel Szabo)

Články

„Kdo je tady ředitel?“ bude se ptát Michal Dlouhý v ostravském Akordu

„Prostě to funguje! Říkejte na všechno „ano“, a kdyby bylo nejhůř, musíte být direktivní. Nekompromisní a trvat na svém. Jste přece ředitel!“

„Neptunův“ těstovinový salát z Českého Těšína postoupil do finále soutěže Svačina roku s Rio Mare

Student Střední odborné školy, Český Těšín, příspěvková organizace Michal Mrázek postoupil se svým receptem do finále prvního ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do korespondenčního kola přihlásilo své recepty celkem 96 studentů z 24 středních škol. Odborná porota vybrala nakonec 12 finalistů. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmu je tuňák Rio Mare nebo krém Rio Mare Paté. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Finále proběhne 10. prosince v Praze a studenti v něm budou bojovat o ceny v hodnotě 25 000 Kč.

„Plinky plonk se už asi nikdy nezbavím,“ říká Lisa Hannigan v rozhovoru před ostravským koncertem 28. listopadu

Hvězdná irská písničkářka se do Ostravy těší. Má k tomu dobrý důvod: vzpomínku na skvělý koncert během festivalu Colours of Ostrava 2011. S dalším irským songwriterem Richie Eganem, známým spíše pod pseudonymem Jape, se v rámci projektu SOLO COLOURS CONCERTS představí v akustickém setu již 28. listopadu v klubu Cooltour na Černé louce.

„Tajemství mých klobouků ze mě nedostanete,“...

... říká tajemně v rozhovoru před pátečním koncertem v Ostravě fenomenální americký jazzman Gregory Porter.

160 km/h po D47 a R56

Nové rychlostní limity pro auta do 3,5 tuny prošly prvním čtením ve sněmovně. Kde se bude moci jezdit stošedesátkou?

17. MUSICART 2013

23 – 24. srpna 2013 proběhne j17. ročník tradičního festivalu MUSICART – HIGH VE SLEZSKU.

2,5 mil. Kč z programu PRAZDROJ LIDEM rozděleno

Bezmála 18 tis. hlasy rozhodli obyvatelé severomoravského regionu o tom, které organizace z Ostravska, Frýdecko-Místecka, Třinecka a Jablunkovska získají pro své projekty podporu z programu PRAZDROJ LIDEM.

2. ročník Dostihu na čtvrt míle a Westernový den v Suchdolu nad Odrou - Kletné

V sobotu 20.8.2011 se v areálu u přehrady Kletné konal II. ročník "Dostihu na čtvrt míle", rychlostní závody a westernový den. Za pomoci členů a přátel WK se změnila přilehlá louka pod hrází a kioskem na závodiště s prostorem pro zábavu a doprovodný, převážně westernový, program.  

4. ročník dětské soutěže WESTERN A KONĚ OČIMA DĚTÍ

4. ročník dětské soutěže WESTERN A KONĚ OČIMA DĚTÍ na téma Koňská pošta Pony Express. Tato celorepubliková soutěž se vyhlašuje v měsíci únoru a školy, školky i jednotlivci posílají soutěžní obrázky do 30. dubna.

60. sezóna Divadla loutek Ostrava přinesla pohádky pro děti, představení pro dospělé, tvůrčí dílny i netradiční koncerty

Konverzační komedií pro dva herce Půldruhé hodiny zpoždění dnes končí další sezóna Divadla loutek Ostrava. Na hlavní a alternativní scéně v ní loutkáři odehráli celkem 512 představení pro malé i velké diváky, včetně 5 premiérových. V září 2012 DLO uspořádalo 7. ročník festivalu divadelní tvorby, která hledá cesty přes bariéry v nás i okolo nás – Divadelní pouť bez bariér.

7. ročník MEZINÁRODNÍ FESTIVAL OUTDOOROVÝCH FILMŮ®

Tento týden proběhne v Ostravě dlouho očekávané slavnostní zahájení 7. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů.Tato soutěžní filmová přehlídka sportovních outdoorových, adrenalinových, dobrodružných a cestopisných filmů v letošním roce zavítá do 22 měst České republiky, a to v termínu od 16. října do 5. prosince 2009.  

ADRA děkuje za podporu

Celkem 4000 kg nošeného ale stále použitelného kvalitního oblečení pro charitativní účely se nasbíralo minulý víkend během akce nazvané Vyměň starou za novou. Akci uspořádalo nákupní a zábavní centrum Forum Nová Karolina v Ostravě spolu s neziskovou organizací ADRA, dobrovolnickým centrem v Havířově.

ADRENALIN CUP

OSTRAVICE – 26. ČERVNA, extrémní závod čtyřčlenných štafetextrémní závod čtyřčlenných štafet. SMS.cz Adrenalin Cup 2010 plný sportovních hvězd a s čtyřnásobnou dávkou adrenalinu.

ADRENALIN CUP 2012 extrémní závod čtyřčlenných štafet

SMS.cz Adrenalin Cup 2012 otestuje špičkové sportovce i otrlé amatéry. Na startu Kožíšek, Raab, Škarnitzl, Hynek a řada dalších. 23. června 2012 proběhne v Ostravici v Beskydech 16. ročník extrémního závodu čtyřčlenných štafet SMS.cz Adrenalin Cup. Výjimečné sportovní události, kde si závodníci předávají štafetový kolík ve čtyřech disciplínách – běh, paragliding, MTB a kajak – se kromě drsných amatérů, tradičně účastní i celá řada sportovních hvězd.

Adrenalin Cup 2013 bude přehlídkou špičkových českých sportovců

Jen pět dní zbývá do startu sedmnáctého ročníku extrémního závodu čtyřčlenných štafet SMS.cz Adrenalin Cup, který se koná v sobotu 29. června v Ostravici v Beskydech a je současně i mistrovstvím České republiky v extrémním závodu štafet. Stejně jako v předchozích ročnících ani letos nechybí na startu špičkoví čeští sportovci. O titul mistra republiky bude letos bojovat téměř padesát čtyřčlenných týmů, tři nejlepší si mezi sebe rozdělí prize money ve výši 100 000 korun českých. Startovní listina stále není uzavřena a zájemci se stále mohou do závodu přihlásit.

Adrenalin Cup 2013 pojede také nejlepší český biatlonista Ondřej Moravec

Špičkoví čeští sportovci si chtějí zpestřit přípravu a dopřát dávku adrenalinu, proto se rozhodli zúčastnit extrémního závodu čtyřčlenných štafet SMS.cz Adrenalin Cup, jehož sedmnáctý ročník se koná opět jako mistrovství České republiky v extrémním závodu štafet v sobotu 29. června tradičně v Ostravici v Beskydech. Největší hvězdou bude biatlonista Ondřej Moravec, bronzový medailista ze štafety a čtvrtý muž z letošního mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, který se rozhodl jet na kole na Lysou horu.

Adrenalin, zábava, sport, hodnotné výhry. Sportovci mají olympiádu, fanoušci mají Fanouškiádu!

Sledování jedinečných okamžiků, kdy čeští reprezentanti dojatě přebírají medaile na největší sportovní události planety, prožívá každý více či méně zapálený fanoušek. Pociťuje opravdovou hrdost a vlastenectví. A satisfakci, že jeho povzbuzování bylo po zásluze odměněno - cenným kovem.

Akce Daruj krev oslovila přes 300 dárců

Dnešními odběry v karvinské nemocnici skončila dvoudenní akce „Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava a ArcelorMittal“. Celkem přišlo 308 dárců, z toho krev darovalo 181 dárců a 127 dárcům byla odebrána plazma. Patron akce Aleš Neuwirth, kapitán FC Baníku Ostrava, přišel podpořit akci do Krevního centra FNO v Ostravě-Porubě.

Akce Daruj krev s ČRo Ostrava hlásí 330 dárců

Dvoudenní akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava právě skončila. Celkem se k odběrům dostavilo 330 dárců krve i plazmy. Patron akce – atlet Pavel Maslák – přišel dárcům dnes osobně poděkovat do transfuzní stanice Nemocnice s Poliklinikou v Karviné-Ráji.

Akce Daruj krev s ČRo Ostrava slavila úspěch

Dnešními odběry v karvinské nemocnici skončila dvoudenní akce „Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava“. Celkem přišlo 409 dárců - jedná se o dlouhodobý nadprůměr této tradiční akce. Krev darovalo celkem 274 dárců, z toho bylo 85 prvodárců, 135 dárcům byla odebrána plazma. Patron akce Pavel Srníček, fotbalová brankářská legenda, přišel osobně podpořit akci do Krevního centra Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.  

Akustický svět Republic of Two ve studiu ČRo Ostrava

Tisková zpráva - Ostrava 16.1. 2012 Letošní sérii koncertů v přímých přenosech „Radio Ostrava Live“ zahájí vystoupení formace Republic of Two. Andělem ověnčená indie folková kapela zazní z éteru ve čtvrtek 19. ledna v 18.00 hodin. KONCERT ZRUŠEN

Akustický svět Republic of Two ve studiu ČRo Ostrava

Série koncertů v přímých přenosech „Radio Ostrava Live“ přivítá v květnu formaci Republic of Two. Andělem ověnčená indie folková kapela zazní z éteru ve čtvrtek 17. května v 18.00 hodin.

Alois Nebel provede turisty v mobilu

Na turisty v Jeseníkách čeká od května novinka. Příznivci i uživatelé moderních technologií se dočkají spojení turistiky a filmu v podobě aplikace Alois Nebel. Testování, jak průvodce v mobilních telefonech funguje, proběhlo na sklonku minulého týdne.

Alois Nebel, Jeseníky a Berlín

Putovní výstava komiksu Alois Nebel o příbězích výpravčího ze zapadlého nádraží Bílý Potok na Jesenicku, která vznikla z iniciativy Literárního domu ve Stuttgartu, nyní sídlí v Českém centru v Berlíně a na tamní Akademii ilustrace a designu. K zahájení výstavy v sobotu 12. ledna přizvali pořadatelé Jeseníky, tedy zástupce organizace Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu.

Antonín Brinda – ESENCE

„Jako lidský druh bažíme po tom být spokojeni, být šťastni. Přirozeným cílem je vyrovnaná osobnost. Vyspělý lidský jedinec se musí vyrovnat na jedné straně se svou animalitou, na straně druhé s civilizačními nánosy.“ Takto uvádí Antonín Brinda s pseudonymem Anton svou performance nazvanou Esence, která zahájí jeho výstavu v opavské Galerii Cella a Hovornách. Začne tak nový cyklus výstav Bludného kamene, zaměřující se v roce 2014 na akční umění.  

Aplikace nabízí nové příběhy i trasy

Není to průvodce přímo po Nebelovských reáliích, protože ty jsou z velké části fikcí. Příběh Aloise Nebela se ale aplikací rozvíjí a nabízí návštěvníkům regionu možnost získat další komiksové příběhy. Komiksy vznikly speciálně pro potřeby aplikace a díky nim lze srovnávat záběry z filmu se skutečností.

Aplikaci testovali autoři Aloise Nebela

Vlastníte iPhone, nebo telefon s Androidem? Jste milovníkem komiksu, filmu a turistiky? Jestli ano, stáhněte si novou aplikaci fungující jako originálně pojatý průvodce po regionu Jeseníků a Rychlebských hor, který pro vás připravila agentura CzechTourism ve spolupráci s Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu. S Aplikací se vydali do jesenických hor také oba autoři Nebelovských příběhů Jaromír 99 a Jaroslav Rudiš.

Autobusem na Lysou horu

Území Lysé hory je cenným jádrovým územím Chráněné krajinné oblasti Beskydy a je významné z důvodu ochrany přírody. Na vrchol Lysé hory vede přístupová účelová komunikace, která je silně vytížena pěšími turisty a navíc je využívána jako cyklostezka.

Baškohrátky nabídnou celodenní netradiční zábavu

/Baška/ - Již pátým rokem se na přehradě v Bašce uskuteční v sobotu 13. srpna 2011 od 9:00 tradičně netradiční zábava v podobě soutěže nezvyklých plavidel, zápolení týmu v drtivé porážce aneb soutěž v tarzanii dráze, ukázky největší námořní a letecké bitvy RC modelů v ČR a koncert pod otevřeným nebem kapel TEAM revival, Jiří Schellinger, Dona Said Yes a další. Přehrada Baška si letos připomene 50 let od svého zprovoznění.

Beer treking 2013 má rekordních 160 závodníků

Třetí ročník jedinečné akce Beer treking, otevřeného mistrovství České republiky v pivním trekingu, odstartuje v sobotu 28. září v areálu Kouty.

Během muzejní noci se návštěvníkům Divadla loutek Ostrava otevřou obě scény i jejich zákulisí

V sobotu 25. května bude Divadlo loutek jednou z 33 ostravských kulturních organizací, které nabídnou svým návštěvníkům speciální program v rámci muzejní noci 2013. Od 17.00 do pozdních nočních hodin budou v divadle probíhat inscenované prohlídky hlavní a alternativní scény i jejich jindy divákům nepřístupného zázemí.

Běžkaři mohou sledovat rolby online

Na více udržovaných lyžařských běžeckých tras se mohou v letošní zimní sezóně těšit milovníci bílé stopy v Jeseníkách. Navíc budou mít k dispozici online informace o jejich stavu a údržbě. Rolby mají za úkol brázdit 13 lokalit a udržovat na 380 kilometrů. Ve srovnání s loňskou sezónou se počet kilometrů zvýší zhruba o dvacet procent.

Běžkování mezi vysokými pecemi končí.

V Ostravě ‐ Vítkovicích si, navzdory extrémně teplému počasí, zalyžovalo bezmála devět stovek lidí.  

Bivaková expedice Pákistán 2011 - 30. 5. – 20. 6. 2011

Dalibor Carbol (35 letý pilot, inspektor, instruktor paraglidingu, aktivně létá od roku 1993) se letos rozhodl spolu s Jurajem Klejou (testovací pilot, instruktor paraglidingu, člen reprezentace paraglidingu SR, několikanásobný Mistr Slovenska v paraglidingu, aktivně létá od roku 1994) vydat na bivakovou expedici a přeletět na padákovém kluzáku přes Himaláje v Pákistánu. K tomuto letu si vybrali velmi zdařilé a bezpečné křídlo Stream od Gradientu.

Blahodárný vliv hořčíku

Mineral drops - to jsou koncentrované tekuté minerály s vysokým obsahem hořčíku. Tento doplněk stravy je určen zejména pro kondiční a vrcholové sportovce.  

Britský gospelový sbor London Community Gospel Choir v Ostravě

„Poselství gospelové hudby přesahuje všechny kultury, přináší pocit štěstí, jaký v jiných hudebních stylech jen těžko naleznete,“ říká sbormistr London Community Gospel Choir Bazil Meade v rozhovoru před ostravským koncertem.

Britský písničkář Phil Shoenfelt zahraje ve Vsetíně

Dům kultury Vsetín přivítá jednu z nejoriginálnějších hudebních dvojic současnosti, kterou tvoří svérázný britský písničkář a rocker Phil Shoenfelt, už léta usazený v Česku a vynikající houslista i kytarista a zpěvák Pavel Cingl. Oba se mohou pochlubit spoluprací s velkými jmény světové i české hudební scény.

Butch Cassidy a Sundance Kid v Akordu

Na netradiční pojetí slavného westernu Butch Cassidy a Sundance Kid se mohou těšit divadelní diváci 11. března v Ostravě Zábřehu.

Buty představí své Duperele ve studiu ČRo Ostrava

Svérázná ostravská skupina Buty se koncertně představí v Hudebním studiu Českého rozhlasu Ostrava. Přiveze svoji novinku, desku Duperele. Buty zahrají v den narozenin svého frontmana Radka Pastrňáka – ve čtvrtek 18. října od 18.00 hodin. První hodina bude vysílána v přímém přenosu.

Celkem 15 cen rozdala porota Kafky 2013, z toho 4 ocenění zůstala v Kopřivnici

V pátek 15. listopadu 2013 ve 21:30 hodin skončil v kopřivnickém kině Puls 17. ročník přehlídky tvorby regionálních a malých televizních studií KAFKA 2013.

Cestáři v silničním muzeu

Pracovníci Muzea silnic ve Vikýřovicích připravili předposlední letošní výstavu, tentokrát vyloženě na cestářské a silniční téma. Výstava s názvem Putování časem aneb Cestáři náš, těžkou práci máš! totiž prostřednictvím vlastních muzejních sbírkových předmětů zavede návštěvníky na silnice a mosty Čech, Moravy a Slezska a ukáže práci těch, kteří je stavěli, opravovali a udržovali.

Cirk La Putyka Praha

Legendární hospodský nový cirkus, ve kterém neplatí fyzikální zákony.

Cirkus Ponorka rozezní svou originální One Man Show ostravské Abbey Road

Hvězda aktuálního filmového hitu Revival a autor hudby ke snímkům režisérky Alice Nelis Jan Ponocný vystoupí ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. Svou unikátní One Man Show Cirkus Ponorka představí v úterý 26. listopadu v 18 hodin.

Citron zahájí v Nošovicích turné

Legendární metalová kapela Citron vyráží na druhou část úspěšného turné Plni Energie a Radegast. Na první koncert se mohou těšit návštěvníci 11. ročníku Radegast dne, který proběhne v sobotu 14. září v Nošovicích.

COLORES FLAMENCOS

Mezinárodní festival flamenca a španělské kultury

Černá slunce skončila, v Ostravě zazáří modrá

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje připravila ve spolupráci s předními odborníky přehlídku českého moderního umění z období 20. až 40. let 20. století, kterou zhlédlo téměř 28 000 lidí.  

Červenohorské sedlo zůstane dostupné

Nutnost rekonstrukce silnice na Červenohorské sedlo ze šumperské strany vnímají všichni, kdo tudy pravidelně nebo i zřídka jezdí. Plánovaná oprava se blíží, ale subjekty podnikající v cestovním ruchu v tomto významném horském středisku se obávají izolace v době stavebních prací.

Česká firma bude vytápět Anglii...

Plně automatizované kotle na biomasu podle vlastního know-how v minimální celkové hodnotě půl miliardy korun plánuje v následujících letech vyrobit a dodat dosud malá ostravská firma Smart Heating Technology. Pro firmu to znamená zvýšení ročního obratu o téměř pětinásobek, letos firma, podle předpokladů, dosáhne zhruba padesátimilionového obratu.

Česká televize hledala zaniklé osady

Objektivy kamer České televize opět pátraly v jesenických horách. Populární pořad Toulavá kamera zde tentokrát hledal informace o zaniklých osadách v bývalých Sudetech. Víte, že název Sudety vymysleli Keltové a znamená v překladu Kančí les? Nejen to, ale mnohé další zajímavosti se dozvěděli diváci prvního programu Čt v neděli 5. ledna.

Český běh žen má termín – ostravské ulice ovládne poslední květnový den

Na sobotu 31. 5. 2014 chystají organizátoři další ročník Českého běhu žen. Doufají, že příští rok závod přitáhne nejméně tisícovku žen. Zvou proto i běžkyně ze zahraničí, hlavně ze Slovenska, Polska a Rakouska.

Český rozhlas Ostrava od března posiluje ranní vysílání a přidává páteční Apetýt

Ostravské studio Českého rozhlasu mění schéma ranního vysílání. Od 5. března nabídne veřejnoprávní médium ve čtyřhodinovém ranním vysílání ještě více aktuálních informací z regionu než dosud. „V každé hodině zařadíme několik vstupů o tom, co se právě dnes v kraji děje. Například omezení v dopravě kvůli sněhové kalamitě, nebo o klíčových jednáních radnic, která ovlivní život obyvatel našeho kraje,“ popsal šéfredaktor Českého rozhlasu Ostrava Richard Piskala.  

Český rozhlas Ostrava se opět po roce vydává po stopách Yettiho

Český rozhlas Ostrava pořádá druhý ročník výpravy za Yettim s názvem EXPEDICE YETTI 2013. Tým Českého rozhlasu Ostrava navštíví během února a března sedm lyžařských středisek v Beskydech a Jeseníkách.

Český rozhlas Ostrava se vydává po stopách Yettiho

Český rozhlas Ostrava pořádá již třetí ročník výpravy za Yettim s názvem EXPEDICE YETTI 2014. Tým Českého rozhlasu Ostrava navštíví v následujících týdnech známá lyžařská střediska v Beskydech a Jeseníkách.

Český rozhlas Ostrava vychází vstříc posluchačům

Od ledna 2014 došlo ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava k programovým změnám. Nově vytvořené schéma reaguje na požadavky posluchačů, pro které vysílá v souladu s jejich vyznávanými hodnotami a životním rytmem.

Český rozhlas představuje novou korporátní identitu

Po 17 letech mění Český rozhlas svoji korporátní identitu. Historicky poprvé dochází k celkové obměně a sjednocení grafické podoby všech značek Českého rozhlasu a vytvoření jednotného vizuálního stylu pro Český rozhlas. Nová loga získají všechny celoplošné, speciální i regionální stanice Českého rozhlasu, dále umělecká tělesa, soutěže a další projekty, které Český rozhlas veřejnosti nabízí.

ČRo Ostrava zve na masopustní veselí v Rožnově pod Radhoštěm

V sobotu 22. února bude patřit Dřevěné městečko ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tradičnímu masopustnímu bujarému veselí. Posluchači stanic Český rozhlas Ostrava a Olomouc mohou být u toho. Dvouhodinový přímý přenos plný hudby, tance, veselí a historie fašanku začne v 10.00 hodin.  

ČTEME V BARVÁCH – ILSE

Občanské sdružení Upstairs ve spolupráci s nakladatelstvím Academia a Knihovnou města Ostravy uvádí premiéru koláže z díla ostravské židovské autorky Ilse Weberové Kdy skončí naše utrpení. Koláž je sestavena z dopisů, básní a písní z Terezína a je trošku jiným, osobnějším, niternějším svědectvím o životě ženy, která nepřežila koncentrační tábor. Je také doplněna o živou hudbu a zpěv.  

Čtvrtek 12. 12. 2013 – kostel sv. Václava ve Václavovicích

Správná volba na začátek. Úvodní koncert letošního festivalu Souznění totiž patřil do kategorie nezapomenutelných. A to jak pro příchozí, tak pro skupinu Spirituál kvintet, která měla tu čest patnáctý ročník mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků v kostele sv. Václava ve Václavovicích zahájit.

Čtyřlístek zasahuje na scéně Divadla loutek Ostrava

Další premiérou letošní sezóny Divadla loutek Ostrava je jevištní adaptace komiksových příběhů nerozlučné čtveřice zvířecích kamarádů z Třeskoprsk, které pod názvem Čtyřlístek baví už několik generací. Zatímco nedávno vstoupil Čtyřlístek na plátna kin v animované verzi, DLO připravilo divadelní hranou podobu tohoto legendárního komiksu.

Dan Bárta míří se svým turné Maratonika do Ostravy

Výjimečný zpěvák vydal výjimečné album! Přesně tak se dá charakterizovat nový umělecký počin Dana Bárty se skupinou Illustratosphere, kteří po pěti letech nahráli novou desku Maratonika. Tu představí fanouškům na stejnojmenném podzimním turné po téměř čtyřech desítkách českých a slovenských měst. V pondělí 9. prosince 2013 zavítají se svým hudebním maratonem do Ostravy, kde od 19:00 vystoupí v divadelním sále Domu kultury.

Dánský velvyslanec bude v pondělí 10. března besedovat s návštěvníky galerie

J. E. pan Anders Christian Hoppe, velvyslanec Dánského království v ČR, navštíví v pondělí 10. března v 17 hodin Galerii výtvarného umění v Ostravě, aby si prohlédl výstavu Současná dánská architektura, kterou v ostravském Domě umění uvádí festival Archikultura 2014 do 27. 4.

Dárek ze Živého Betléma pro Archu

Zájem o druhé je vlastností, která je neodmyslitelně spojena s lidským životem každého z nás. Příkladem této solidarity je darování výnosu z dobrovolného vstupného z tradičního představení Živého Betléma.

Daruj krev s patronem akce Pavlem Srníčkem

Akce „Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava“ proběhne v letošním roce v termínech 18. a 19. října. Dárci mohou přijít do celkem pěti transfuzních stanic Moravskoslezského kraje. Patronem akce se stal Pavel Srníček, fotbalová brankářská legenda a vicemistr Evropy 1996.

David Koller si v Akordu splní sen

Davida Kollera před lety nadchl Unplugged koncert Nirvany a nyní po skoro dvaceti letech si může něco podobného vyzkoušet sám.

Den otevřených dveří ČRo Ostrava s večerním koncertem

Český rozhlas Ostrava otevře své prostory pro veřejnost v sobotu 18. května v době od 9.00 do 14.00 hodin. Připomene tak 90. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání na území naší republiky. Návštěvníci si prohlédnou vysílací studio, newsroom, hudební studio, režie a přenosový vůz. Večer po akci proběhne v hudebním studiu od 18.00 hodin koncert Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů.

Denisa Fialová a Jiří Surůvka / Přes prsa si nevidí na péro

Jiří Surůvka a Denisa Fialová, docent a jeho asistentka, příslušník starší střední generace a příslušnice mladší střední generace, performer a vizuální tvůrce, performerka a malířka.

Díla Alfonse Muchy vyvolávají v Ostravě velký ohlas

 Výstavu Alfonse Muchy v Domě umění již zhlédlo více než dva tisíce návštěvníků.  

Diváci zhlédli 15 minut Krásna

Film Krásno, který natáčel v letních měsících v Šumperku a okolí Ondřej Sokol jako svůj režijní filmový debut, bude mít premiéru až začátkem příštího roku. Přesto mohli krátký sestřih zhlédnout v pátek 6. září návštěvníci kina Oko v rámci filmového festivalu Deadline.

Divadlo loutek Ostrava hledá hračky s vojenskou tématikou pro novou inscenaci Šaryk vzpomíná

Osvědčený tandem Marek Pivovar – Radovan Lipus, který stál u zrodu již osm sezón úspěšně hrané inscenace Z Deníku Ostravaka, připravuje spolu s ostravskými loutkáři novou divadelní hru. Její předlohou je kultovní román polského spisovatele a novináře Janusze Przymanowského Čtyři tankisté a pes (pozdější název Čtyři z tanku a pes). Hra s názvem „Šaryk vzpomíná“ bude mít premiéru na alternativní scéně DLO 24. května.

Divadlo loutek Ostrava připravilo další Léto s pimprlaty

Ani o letošních prázdninách nezůstanou prostory ostravského Divadla loutek pro návštěvníky uzavřeny. Léto s pimprlaty 2013 opět nabídne příznivcům a přátelům pohádkového divadelního světa interaktivní výstavu a pravidelná nedělní představení v amfiteátru DLO.

Divadlo loutek Ostrava přiváží hlavní cenu za inscenací Lebensraum

V Banské Bystrici skončil 18. ročník mezinárodního festivalu současného loutkového divadla pro dospělé a děti „Bábkarská Bystrica 2012 - Dvojitý impulz“. Hlavní cenu poroty „za humánní poselství“ vyhrála inscenace Lebensraum amerického autora Israela Horovitze.

Divadlo loutek Ostrava se vydává na sedmou Divadelní pouť bez bariér

Ostrava, 13.9.2012 - Na sklonku září - od 24. do 27. 9. - bude hlavní i alternativní scéna Divadla loutek Ostrava opět patřit přehlídce (nejen) divadelní tvorby, která hledá cestu k porozumění mezi lidmi i překonání bariér v našem vlastním nitru. Letošní, už sedmá Divadelní pouť bez bariér je mezinárodním bienále pro všechny věkové kategorie diváků - od těch nejmenších až po dříve narozené.

Divadlo loutek Ostrava slaví šedesáté narozeniny Divadlo loutek Ostrava slaví šedesáté narozeniny

Před šedesáti lety, 12. prosince 1953, odehráli loutkáři v Ostravě své první představení. Ke kulatým narozeninám, které divadlo na sklonku letošního roku slaví, pro své příznivce připravili výpravný almanach k historii DLO, interaktivní výstavu v Ostravském muzeu, a jako vánoční dárek balíček plný loutek.

Divadlo loutek Ostrava uvede originální interaktivní představení pro nevidomé děti

Ojedinělý inscenační počin v rámci ostravských divadel připravili ostravští loutkáři. Z iniciativy členů hereckého souboru a ateliéru DLO vzniklo představení, které není ani tak „k vidění“, jako ke vnímání ostatními smyslovými orgány - je určeno především dětem se zrakovým a kombinovaným postižením. Pohádka O Velikém, Maličkém a Sluníčku bude mít premiéru ve středu 5. února na alternativní scéně.  

Divadlo loutek Ostrava uvede Perníkovou chaloupku ve verších Václava Renče

Poslední premiérou DLO v letošním kalendářním roce 2012 je jedna z nejznámějších pohádek pro děti – Perníková chaloupka. Ostravští loutkáři ji na alternativní scéně zahrají ve veršovaném zpracování.

Divadlo loutek Ostrava zahajuje sezónu

Divadlo loutek Ostrava zahajuje sezónu premiérou Zlatovlásky a jubilejním ročníkem festivalu Spectaculo Interesse  

Dluh po splatnosti u fyzických osob je nejmenší za poslední čtyři roky

V první polovině letošního roku dlužili lidé po splatnosti průměrně 10 168 Kč. Je to o 2,6 % méně než v roce 2012 a nejméně za poslední čtyři roky.

Dny NATO - Důležité informace o příjezdu a parkování

O úspěchu Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR a spokojenosti návštěvníků nerozhoduje pouze program a náplň akce přímo na letišti, ale rovněž co možná nejlépe zvládnutá doprava tam i zpět. Před odjezdem Vám proto přinášíme aktuální formace, jak bude organizačně zajištěna doprava a centrální parkoviště. 

Dny NATO v Ostravě letos přichází s další novinkou. Těžit z ní může především český průmysl.

Součástí letošního ročníku akce Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky bude první ročník mezinárodní výstavy leteckého průmyslu FLYIN 2011.

Dny NATO v Ostravě, tip na tento víkend

Uvažujete co o víkendu? Potom Vám můžeme vřele doporučit navštívit DNY NATO v Ostravě. Navštívili jsme několik předchozích ročníků a opravdu stojí tato akce za shlédnutí.

Do budovy Českého rozhlasu Ostrava zavítalo 452 návštěvníků

V sobotu 18. května od 9.00 do 14.00 hodin proběhl Den otevřených dveří Českého rozhlasu Ostrava. Ostravské studio navštívilo 452 zájemců, kteří si prohlídli vysílací studio, newsroom, hudební studio, režie a přenosový vůz. Český rozhlas Ostrava se touto akcí připojil k celorozhlasovému Dni otevřených dveří. Český rozhlas právě dnes slaví 90. výročí zahájení pravidelného vysílání na území naší republiky.

Do Jeseníku míří prestižní Velká cena cestovního ruchu

Sdružení cestovního ruchu slaví mimořádný úspěch. Šumperská organizace, která hájí zájmy jesenických hor na celorepublikové úrovni, obdržela Velkou cenu cestovního ruchu. Nejprestižnější ocenění v oblasti turistického managementu převzal ve čtvrtek 16. ledna ředitel Sdružení Jan Závěšický. Cena byla Sdružení udělena za kampaň Ochutnejte Jeseníky.

Do Ostravy zavítá UV párty

Do ostravského klubu Alexandria Loď zavítá v sobotu 24. listopadu akce pro mladé lidi Lemond Light Up the Party. Čtvrtý ročník série naservíruje návštěvníkům nevšední UV show plnou hudby, pohybu a světel nebo jedinečné UV tetování na tělo. Během listopadu a prosince se akce objeví pouze v dalších sedmi vybraných klubech. Párty začíná ve 21.00 hod.

Do Prahy po D47 už letos?

Dobrá zpráva pro obyvatele regionu Severní Morava a Slezsko. Dálnice D47 Lipník - Ostrava má být již od podzimu v provozu.

Do ulic vyrazí poetická GUERILLA

V pátek 14. února 2014 bude celý den probíhat další básnění v ulicích. Projekt s názvem GUERILLA POETRING vytvořila Blanka Fišerová a s úspěchem proběhne jeho čtvrté pokračování. Kromě Ostravy se do něj zapojí řada měst z celé České republiky a také pár měst v zahraničí (například Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Opava, Třinec, Jeseník, Uherské Hradiště).

Dobroty Velkopavlovického vinobraní v Moravském roku

První zářijovou sobotu se posluchači Českého rozhlasu Ostrava, Olomouc a Brno vypraví v dalším pokračování celoročního cyklu MORAVSKÝ ROK do Velkých Pavlovic, tentokrát na slavnost sklizně vinné révy. Dvouhodinový přímý přenos začíná v 10.00 hodin.  

Dramacentra České republiky se poprvé setkají v Ostravě

Historickou událostí se stane ve dnech od 15. do 17. listopadu 2012 První setkání dramacenter České republiky, které se uskuteční v Ostravě na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava.

Dům kultury Vsetín připravuje komponovaný program k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu

Od roku 2005 si každoročně 27. ledna připomínáme Mezinárodní den památky obětí holocaustu za druhé světové války. Také letos věnuje této vzpomínce Dům kultury Vsetín komponovaný program.  

Dům umění nabídne volný vstup na Mezinárodní den muzeí a galerií

 Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje připravila pro své návštěvníky volný vstup na oslavu Mezinárodního dne muzeí a galerií.

Dvanáct cílů Křížem krajem

Ve středu 1. července začíná pátý ročník oblíbené turistické soutěže Českého rozhlasu Ostrava s názvem Křížem krajem. Na soutěžící čeká během prázdnin dvanáct zajímavých míst Moravskoslezského kraje.

Džemfest ve znamení Jeseníků

Zřejmě největší český rockový festival konaný pod střechou letos ponese výraznou stopu Jeseníků. Na zahajovacím večeru festivalu Džemfest zahraje kultovní kapela z Jeseníku Priessnitz.

Džemfest zahájí Priessnitz

Úvod festivalu Džemfest , který se uskuteční v říjnu v Šumperku, bude patřit členům kultovní skupiny Priessnitz. Koncert uvede výstavu filmového fotografa Dušana Tománka.

Elán se vydává na poslední koncerty obřích rozměrů

 Skupina Elán se už za necelý měsíc rozjede na sérii tří unikátních Best Of koncertů, jedny z posledních obřích vystoupení pro desítky tisíc lidí.

elektrický motorový vozík pro invalidy

Prodám elektrický motorový vozík pro invalidy BOOSTER TOWN COUNTRY. V roce 2008 nové baterie, pojistky, celková kontrola. Prodej včetně nabíječky. Vozík je 100% funkční.  

Elis a hosté v ČRo Ostrava

Nový hlas na české hudební scéně v ostravském Abbey Road. V Českém rozhlase Ostrava vystoupí v pondělí 24. února jedna z nejtalentovanějších mladých zpěvaček současnosti, ostravská naděje Elis.  

Evraz Charity Fund pořádal první ročník akce“Jsme umělci – We are the artists”

Evraz Charity Fund pořádal první ročník akce“Jsme umělci – We are the artists” pro hendikepované děti. Cílem akce bylo připravit dětem příjemné dopoledne plné zábavy a kreativity a podpořit tím rozvoj jejich sociálních vazeb s okolím a zlepšit jejich motorické schopnosti.  

Expedice Yetti 2013 jde do finále

EXPEDICE YETTI 2013 Českého rozhlasu Ostrava míří do posledních dvou ski areálů. Tento čtvrtek zavítá do Ski areálu Karlov a v sobotu do Ski areálu Kopřivná, oba v jesenických horách. Ve svém stanu nabídne lyžařům na zahřátí zdarma teplý nápoj a sladkou svačinku. Návštěvníci střediska se mohou na místě zúčastnit i SMS soutěže o zajímavé ceny.

Expedice Yetti míří do Ski areálu Bílá

TZ Ostrava 14.2. 2012 - Tento pátek tým Českého rozhlasu Ostrava navštíví s „Expedici Yetti 2012“ Ski areál Bílá v Beskydech. Ve svém stanu nabídne lyžařům na zahřátí zdarma teplý nápoj a sladkou svačinku. Návštěvníci střediska se mohou na místě zúčastnit i SMS soutěže o zajímavé ceny. První expedice proběhla minulý týden 10.2. ve Ski areálu Mosty u Jablunkova.

Expedice Yetti míří na Valašsko

EXPEDICE YETTI 2013 Českého rozhlasu Ostrava pokračuje ve svých výjezdech do ski areálů. Jako páté v pořadí navštíví tento pátek ski areál Rališka v Horní Bečvě na Valašsku. Ve svém stanu nabídne lyžařům na zahřátí zdarma teplý nápoj a sladkou svačinku. Návštěvníci střediska se mohou na místě zúčastnit i SMS soutěže o zajímavé ceny.

Expedice Yetti navštíví dva ski areály za sebou

EXPEDICE YETTI 2013 Českého rozhlasu Ostrava navštíví tento týden dva ski areály – v pátek Ski Malenovice v Beskydech a v sobotu HEIpark u Tošovic. Ve svém stanu nabídne lyžařům na zahřátí zdarma teplý nápoj a sladkou svačinku. Návštěvníci středisek se mohou na místě zúčastnit i SMS soutěže o zajímavé ceny.

Expedice Yetti navštíví Mosty u Jablunkova

EXPEDICE YETTI 2013 Českého rozhlasu Ostrava zavítá tento pátek do Ski areálu Mosty u Jablunkova v Beskydech. Ve svém stanu nabídne lyžařům na zahřátí zdarma teplý nápoj a sladkou svačinku.

Fanoušci Baníku se potkají s hráči v osmi hospodách

Do sedmi hospod v Ostravě a jedné ve Vratimově vyrazí ve čtvrtek 10. října v 17 hod. celkem 16 hráčů Baníku Ostrava. Zúčastní se taktické porady s týmy fanoušků a štamgastů, kteří budou reprezentovat své hospody na Turnaji snů na Bazalech.

Fanoušci se utkají s osobnostmi havířovského hokeje

Radegastův souboj v hokejových dovednostech vypukne v sobotu v přestávkách druholigového zápasu mezi Havířovem a Frýdkem-Místkem.

Faunapark pokřtil nové přírůstky

Slavnostní křest nových přírůstků ve Faunaparku v Lipové - lázních spojený s programem pro malé i velké proběhl v sobotu 22. června. Jeseníky - sdružení cestovního ruchu se stalo kmotrem páru surikat a jedno mládě pojmenovalo na Jua Chama.

Fenomén současné jazzové scény Gregory Porter vydal nové album

Věhlasný americký jazzový zpěvák – považovaný za největší zjevení posledních let, držitel několika nominací na cenu Grammy, známý podivnou čepicí opředenou tajemstvím, kterou nikdy nesundává – Gregory Porter vydal 17. září třetí album, nazvané Liquid Spirit.

Festival DOKOŘÁN za dveřmi

Při devátém ročníku můžeme říct, že se v srpnu koná v Karviné již „tradiční akce“ a tou je multižánrový festival Dokořán. Letos se nezisková Iniciativa Dokořán řídila volbou svých návštěvníků. Výsledky ankety na internetu ukázaly, že dramaturgie Dokořánu by měla být spíše alternativní a představit raději kvalitní, i když nepříliš známé interprety. A tady jsou, začínáme třídenní kolotoč kultury 8. srpna.

Festival Spectaculo Interesse vyhlásil vítězná představení

Inscenací Amberville aneb Drsné město hebkých plyšáků skončila v pátek 27. září mezinárodní přehlídka loutkářské tvorby Spectaculo Interesse 2013. Od roku 1995 ji každé dva roky pořádá Divadlo loutek Ostrava. Na letošní jubilejní, desátý ročník festivalu přijeli umělci a soubory z 11 evropských zemí, Izraele a Kanady.

Festival Stelibského Vsetín připomene slavného rodáka

V letošním roce uplyne 105 let od narození vsetínského rodáka Josefa Stelibského (*1909 - †1962) – českého pianisty, kapelníka, hudebního redaktora, skladatele a aranžéra. Pracovníci Domu kultury Vsetín u této příležitosti připravují na duben až červen komponovaný program, kterým chtějí nejen obyvatelům města Vsetína, ale i širší veřejnosti připomenout osobnost Josefa Stelibského jakožto významného představitele žánru, který není pro náš region příliš typický.

Festival YOUTH4YOUTH opět v Ostravě

Ostrava opět ožije kulturou mladých lidí. V sobotu 6. 10. 2012 se kluby Cooltour a Marley stanou dějištěm pátého ročníku jedinečného projektu „mladých pro mladé“, neboli youth for youth.

Festival YOUTH4YOUTH představí již po 6. mladé ostravské talenty

Ostrava opět ožije kulturou mladých lidí. Dne 8. září skončilo přihlašování účastníků na již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH a organizátoři sestavili pestrou přehlídku autorských uměleckých počinů lidí ve věku do 23 let. Akce proběhne 5. 10. 2013 v ostravských klubech Cooltour a Marley.

Festival YOUTH4YOUTH představil mladé talenty

sobotu 5. října v Ostravě proběhl již šestý ročník úspěšného festivalu YOUTH4YOU(TH), který naplnil prostory nového kulturního centra Cooltour a klubu Marley v Ostravě na Černé louce. Téměř 500 mladých lidí se rozhodlo strávit sobotní večer ve víru hudby, tance, poezie a outdoorových exhibicí.

Filmové Jeseníky

Miroslav Krobot, známý především jako šéf oceňovaného pražského Dejvického divadla, ale v posledních letech také populární jako herec, začal režírovat svůj první celovečerní film. Krobot napsal scénář ke svému filmovému debutu Díra u Hanušovic společně se svým spolužákem z gymnázia, dnes psychologem Lubomírem Smékalem.

Finále soutěže Radegast Líheň bude hostit areál Dolní oblasti Vítkovic!

Unikátní technický areál Dolní oblast Vítkovic a zejména architektonický skvost Gong, kulturní sál přebudovaný z bývalého plynojemu, budou historicky poprvé hostit soutěž Radegast Líheň. Největší československá klubová soutěž amatérských hudebníků tak pokořila další milník. Poprvé se sem mohou fanoušci muziky přijít podívat už 21. února!

Fleret natočí ve studiu ČRo Ostrava živák

izovická kapela Fleret vystoupí v úterý 15. ledna od 18.00 hodin v Hudebním studiu Českého rozhlasu Ostrava. Materiál pak použije k vydání „live“ desky k letošnímu 30. výročí kapely.

Folklorní beat z Valmezu v ostravském Abbey Road

Docuku znamená ve valašském nářečí „honem, rychle, svižně“ nebo taky „dohromady“. A dohromady toto slovo spojilo vynikající kapelu z Valašského Meziříčí, která svůj název poctivě naplňuje ve svižných, melodických písničkách na pomezí folklóru a bigbítu. Ve čtvrtek 16. května se Docuku představí ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava, a to v rámci série koncertů Radio Ostrava Live.  

Folklorní beat z Valmezu v ostravském Abbey Road

Docuku znamená ve valašském nářečí „honem, rychle, svižně“ nebo taky „dohromady“. A dohromady toto slovo spojilo vynikající kapelu z Valašského Meziříčí, která svůj název poctivě naplňuje ve svižných, melodických písničkách na pomezí folklóru a bigbítu.

Františka Šťastného připomíná v Brně originální helma

Česká motocyklová legenda František Šťastný má stále mnoho obdivovatelů. Je mezi nimi i 23letý Vojtěch Staniš z Ostravy, který se zúčastnil soutěže pořádané značkou Birell v rámci Velké ceny ČR v Brně.

Frenštát-Velký Javorník-Pindula-Radhošť-Trojanovice

Vyzkoušeli jsme za Vás. Tak asi tohle by šlo napsat o turistické trase začínající ve Frenštátě pod Radhoštěm a směřujícím přes Velký Javorník, sedlo Pindula, Radhošť a poté do Trojanovic k hotelu Ráztoka. Přesně toto je až po Radhošť první úsek extrémního turistického závodu Beskydská sedmička. Jedná se řádově o jednu čtvrtinu trasy.  

Galavečer flamencového festivalu v Ostravě proběhne 9.8.2012

Mezinárodní festival flamenca a španělské kultury v Ostravě bude probíhat ve dnech 9.8. - 12.8.2012. Součástí festivalu je přehlídka španělské kinematografie, dny španělské kuchyně, flamencové workshopy, sangria party atd.  

GWYN ASHTON TRIO - australsko-britský bluesrock zeppelinovského střihu

Dne 28. března 2014 od 19.00 hodin vystoupí v malém sále Domu kultury Vsetín fenomenální australský blues-rockový kytarista, zpěvák, bubeník a hráč na foukací harmoniku v jedné osobě Gwyn Ashton, který získal celosvětově několik prestižních ocenění jako jsou "KYTARISTA ROKU 2001" nebo "ALBUM ROKU 2007".

Halina Pawlowská: One Woman Show STRAŠNÁ NÁDHERA

Volala má nejlepší kamarádka. Vlasta. Šílela, že má dneska rande. Ozval se jí po letech její bývalý milenec, který se kdysi odmítal rozvést. Jeho manželka se na něj ale nakonec stejně vykašlala a Vlastin exmilenec byl tedy volný. Vlasta ho chtěla okouzlit. Chtěla ho zmámit svým vzhledem. Chtěla, aby až ji uvidí, ztratil dech, a těsně než omdlí, zvolal: „Bože, ty jsi za ty roky, co jsme se neviděli, omládla a zkrásněla!“

Hlasujte pro Rychlebské stezky!

Vážení příznivci jesenických hor, podpořte svým hlasem Rychlebské stezky v prestižní anketě DESTINACZE 2013, kterou nově vyhlásil Czechtourism.

Hokejisté Vítkovic zahájí čepování nového piva Radegast Temně hořký

Pivnice Assen v Ostravě-Zábřehu bude místem, kde hráči HC Vítkovice Steel oficiálně zahájí čepování nového piva Radegast Temně Hořký. Ve středu 5. prosince v 18 hodin se za pípu postaví Michal Barinka, Roman Szturc a Ondřej Roman. Fanoušci se mohou těšit na osobní setkání s hráči a autogramiádu.  

Hokejová sázka pomohla dobré věci

Polytechnické stavebnice za šedesát tisíc korun získaly děti v mateřských školkách v regionu Třinecko díky hokejové sázce. Šlo v ní o to, který z týmů HC Vítkovice Steel a HC Oceláři Třinec se po základní části extraligové soutěže umístí na vyšší příčce. Třineckými železárnami podporovaný hokejový tým se umístil před HC Vítkovice, jejichž generálním partnerem je společnost EVRAZ VÍTKOVICE STEEL.

Hokejové poháry budou v Nošovicích do 25. srpna

Posledních 10 dnů mají hokejoví fanoušci na to, aby si prohlédli výstavu extraligových trofejí v pivovaru Radegast v Nošovicích.

Horská výzva i v zimě

Novou stránku extrémního outdoor-survivalového závodu dvojic bez zajištění Rock Point - Zimní výzva 2013 spustili organizátoři pod stávajícím odkazem www.horskavyzva.cz Závod bude startovat 13. února 2013 a umožní pouhé stovce odvážlivců možnost prokázání své odolnosti a umění spolupráce ve volné zimní přírodě na trase z Trutnova do Karlovy Studánky.

Hra skončila - 3Ď dál!

Odpadová společnost OZO Ostrava, která za podpory statutárního města Ostravy již léta obyvatele ve své svozové oblasti vede k uváženému nakládání s odpady, chtěla i letos obyvatele Ostravy vyzvat ke správnému třídění odpadu. Zároveň si ale vzala za cíl obyvatele přesvědčit, že i při třídění odpadu se může člověk pobavit. A to se jí rozhodně povedlo!

HRÁČI BANÍKU ODPRACUJÍ PROHRANOU SÁZKU

Alespoň 14 bodů za 10 odehraných zápasů. Tak zněla dohoda mezi trenérem Baníku Ostrava Martinem Pulpitem a manažerem značky Radegast Martinem Troupem před poslední třetinou nejvyšší fotbalové soutěže.

Hradozámecká noc & Magické noční prohlídky na historických památkách za svitu svíček

Podstatnou součástí každé prohlídky na historické památce je načerpat nové zážitky, informace a zároveň strávit pěkné odpoledne. Každý se tak za svůj život několikrát stal součástí příběhu té nebo oné památky, představoval si jak se asi žilo v dané době, co se jedlo nebo nosilo a to vše za denního světla. Ale co teprve, když se setmí a hrady či zámky se zahalí do tmy? Rázem se památky jeví úplně jinak. Nasvícením se historické objekty promění a umožní návštěvníkům načerpat netradiční zážitky během jedné noci.  

Hrady a zámky otevírají své 13. komnaty

Také letos, v roce s magickou příznačnou třináctkou, budou moci návštěvníci deseti vybraných hradů a zámků v České republice otevírat jejich třinácté komnaty. Sdružení Zlatý pruh Polabí, které organizačně stojí za projektem „Otevřte 13. komnatu“ láká na několik hlavních trumfů, jimiž projekt výrazně převyšuje standard běžných prohlídek. V roli průvodce se předně objevuje tajemná kostýmovaná postava, turisté jsou zapojeni do prohlídky formou interaktivní hry a nabízí se sbírání klíčů do cestovatelského pasu, který obdrží návštěvníci při první prohlídce ke vstupence.

HRACHOVKA … nový Hrášek roste!

Již za necelé dva měsíce, konkrétně 14. 8. 2010 vypukne hudební festival Hrachovka 2010. Sedmnáctý ročník tohoto tradičního projektu, doufejme, prolomí smůlu a problémy, které se s festivalem poslední ročníky nesly. Hrachovku na podzim loňského roku odkoupili noví majitelé, aby se festival stabilizoval, byly minimalizovány náklady.

HRACHOVKA = 28 INTERPRETŮ V JEDNOM DNI

Posledních pár dnů dělí příznivce festivalu Hrachovka od prvních tónů, linoucích se z jedné z celkem tří festivalových scén. Brány se otevřou v sobotu 14. 8. již v 9.30 dopoledne. Předpremierou si však areál projde už v pátek 13. 8. 2010. Od 20:00 hod. začíná WARM UP párty – „Rozjezd na zelenou s rádiem Valašsko“.  

HRACHOVKA SLUNEČNÁ A KOMPLETNÍ!

Hrachovec u Valašského Meziříčí v sobotu 14. 8. 2010 hostil již 17. ročník hudebního festivalu HRACHOVKA. Od roku 2005 se poprvé podařilo, že zahráli všichni avizovaní interpreti, navíc za slunečného počasí a při dodržení časového harmonogramu. Produkce festivalu je s celým průběhem projektu velmi spokojená. Z ohlasů návštěvníků je patrné, že i oni byli po několika letech problémů a neúspěchů s festivalem nadšení.

Hrajte si celý víkend v Avionu! Lego dny pro malé i velké...

Přijďte ve dnech 8. až 10. listopadu na oblíbené LEGO dny do ostravského Avion Shopping Parku.

HRÁŠEK JE ZASAZEN!!

TISKOVÁ ZPRÁVA 23. 4. 2010 V pátek 16. 4. 2010 pořadatelé hudebního festivalu Hrachovka slavnostně zasadili nový Hrášek. Kromě ceremoniálního křtu Hrášku provázeli diváky večerem 4 skvělí hudební interpreti. Jako první se na podiu představila kapela Bugaboo, pocházející z části přímo z Hrachovce.

Hvězdy slovenského jazzu v ostravském Abbey Road

Ludmila Štefániková a Matúš Jakabčic – dva absolventi alma mater velikánů jazzu, Berklee College, a dvě hvězdy současného slovenského jazzu vystoupí v Českém rozhlase Ostrava. Žena označovaná za nejpřitažlivější slovenskou hudebnici a slovenský jazzmann roku 1993 vystoupí ve Studiu 1 ve středu 11. prosince v 18 hodin v rámci koncertní série Radio Ostrava Live.

Hvězdy španělského flamenca v Ostravě

COLORES FLAMENCOS Mezinárodní festival flamenca a španělské kultury.  

I Zlatohorsko je rájem lyžařů

Druhou prosincovou sobotu zahájila lyžařská sezóna na Zlatohorsku. Tamní Lyžařský areál Příčná, jehož vlastníkem je město Zlaté Hory, přivítal první lyžaře v sobotu 8. prosince. Vybudování areálu patří k projektu, který si klade za cíl zvýšit návštěvnost Zlatohorska i v zimní sezóně.

Interaktivní expozice na festivalu fascinovaném světem

Akademie věd ČR společně s OC Forum Nová Karolina v Ostravě v rámci 13. ročníku Týdne vědy a techniky AV ČR, největšího vědeckého festivalu v České republice, připravila interaktivní expozici nazvanou Po stopách Marie Currie-Skłodowske.

IQ+1

úterý 4. února, 19 hodin, Dům umění v Ostravě Koncert špičkového improvizačního tělesa z cyklu Pohyby-Zvuky-Prostory Georgij Bagdasarov: vintage turntable, baryton saxophone, guitar / Kateřina Bilejová: body weather / / Jára Tarnovski: analog synths, theremin, kalimba, FX, percussion / Petr Vrba: clarinet, trumpet / Michal Zbořil: analog synths, kalimba /

Jak to bude s odpady o Vánocích?

Městská odpadová společnost OZO Ostrava zajistí vývoz kontejnerů a popelnic i o vánočních svátcích. Na ostravských sídlištích budou svozy v případě potřeby dokonce posíleny, naopak omezený bude svoz na Nový rok. Dojde ale také k omezení provozu ostravských sběrných dvorů. V průběhu ledna bude již tradičně probíhat svoz vánočních stromečků ze sídlišť, které OZO Ostrava využívá při výrobě kompostu. I ve sváteční dny přitom OZO Ostrava vyzývá občany k uváženému nakládání s odpady.

Jan Peterek krev nakonec daroval

Akce Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava a RWE úspěšně proběhla na pěti místech Moravskoslezského kraje. Dnes po 11té hodině se zakončila odběry v karvinské Nemocnici s poliklinikou.

Jarní část soutěžní přehlídky REPORT 2012 ovládla Ostrava

Dvě první ceny pro redaktory Českého rozhlasu Ostrava a třetí místo pro redakci ČRo1-Radiožurnálu – takový je součet jarní etapy soutěžní přehlídky rozhlasové publicistiky a dokumentu REPORT 2012, kterou už tradičně pořádá Sdružení pro rozhlasovou tvorbu.

Jesenická 24 hodinovka: Kdo spí, nevyhraje!

Letošní chabá zima pořádně potrápila nejen všechny milovníky zimních sportů, ale také pořadatele tradičních sportovních akcí, které se bez sněhu neobejdou. Patří mezi ně také organizátoři oblíbené Jesenické 24 hodinovky na běžkách.

Jesenické hory provoní svatomartinská husa

Dozlatova upečená husička, zelí a knedlíky, k tomu sklenka místního piva nebo něčeho ostřejšího. V listopadu nabídne svatomartinskou husu řada restaurací v Jeseníkách. Většina z nich husu připraví podle původních receptů a z místních surovin.

Jeseník chystá akce na sezónu 2013

Město Jeseník ukryté mezi hřebeny Hrubého Jeseníku a Rychlebských hor v nejsevernějším výběžku Olomouckého kraje bude i letos atraktivním cílem návštěvníků. Na své si přijdou milovníci přírody, turistiky a také hudby.

Jeseník přichystal zimní speciální nabídku

Happy day v Jeseníku - tak je pojmenovaná speciální nabídka služeb, které pro návštěvníky zimních hor přichystalo společně s IC Jesenicka město Jeseník. Více než desítka restauratérů a poskytovatelů služeb se zapojila do tohoto zimního projektu a láká do města na speciální slevové akce.

Jeseníky chtějí přilákat více kongresů

Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu (J-SCR) se v příštích letech výrazněji zaměří na propagaci kongresové a incentivní turistiky v Jeseníkách. Prvním krokem bylo zřízení regionální kanceláře pro podporu kongresové turistiky s názvem Jeseníky Convention Bureau ( JCB). Účelem JCB je vytvořit platformu, která umožní efektivně propagovat subjekty poskytující služby v oblasti kongresové, korporátní a incentivní turistiky a podpořit tak prodej jejich služeb.

Jeseníky jsou na kongresy připraveny

Sdružení cestovního ruchu (J-SCR) zprovoznilo nové webové stránky www.jesenikyconvention.cz, na kterých naleznete první partnery regionální kanceláře Jeseníky Convention Bureau (JCB). Účelem je především podporovat a propagovat subjekty poskytující služby v oblasti pořádání firemních akcí, seminářů a konferencí.

Jeseníky mají berlínského medvěda

Jeseníky letos dorazily na jeden z nejprestižnějších veletrhů cestovního ruchu v Evropě ITB Berlín. V rámci Českého večera ve čtvrtek 7. března převzaly ocenění CzechTourism Award v podobě medvěda v barvách české vlajky.

Jeseníky na běžkách jsou dostupný luxus

Česko se připravuje na další přívaly sněhu. Zatímco silničářům se dělají vrásky na čele, Jeseníky se radují. Přívaly sněhu znamenají více zábavy a sportu pro všechny návštěvníky nekrásnějších českých hor.

Jeseníky patří mezi světová místa roku 2013

Nejkrásnější tuzemské hory zařadil americký deník The New York Times mezi 46 míst, která stojí za to navštívit v roce 2013. Článek doprovází snímek z lázeňského města Karlova Studánka a připomíná zdejší pobyt Václava Havla.

Jeseníky rovnou do žaludku turistů!

Vytvořit podmínky pro to, aby se krajová gastronomie stala nedílnou součástí nabídky služeb pro návštěvníky Jeseníků si klade iniciativa Ochutnejte Jeseníky. Cílem je sortiment jídel a pití, které se budou vařit a vyrábět podle tradičních receptur, z místních a sezónních surovin.

Jeseníky ve znamení Beer trekingu!

Již v sobotu 22. září v 13.30 hodin odstartuje z areálu Kouty v Koutech nad Desnou 2. ročník pohodového turistického závodu Beer treking, letos pořádaný jako otevřené mistrovství ČR v pivním trekingu. Závod spojí 13 kilometrovou túru za krásami Jeseníků s pitím zlatavého moku.

Jiří Dopita vařil v nošovickém pivovaru ležák na Radegast den

Pivovar Radegast v Nošovicích přivítal v pondělí vzácnou návštěvu. Na proces vaření ležáku, který se vyčepuje v nefiltrované podobě v září na Radegast dni, se přijel podívat olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa v ledním hokeji Jiří Dopita.

K Radegastu a na Radhošť

Trojanovice - Pustevny - Radhošť - Trojanovice Jednoduchá vycházka, vhodná i pro rodiny s malými dětmi. Výchozím bodem jsou Trojanovice, dolní zastávka lanovky na Pustevny.

Kabáti v pivovaru Radegast

Den před ostravským koncertem svého turné vyrazila kapela Kabát do pivovaru Radegast v Nošovicích. Pětice muzikantů v čele s Josefem Vojtkem přijela převzít zásobu správně hořkého piva pro ostravské fanoušky. Členové kapely nejprve pivo ochutnali a poté dohlédli na jeho naložení a transport do ČEZ Arény.

Kam za questy? Poradí nový web questing.cz

Fanoušci questů (tzv. hledaček) mají konečně možnost najít všechny informace na jednom místě. Společnost Actaea pro ně ve spolupráci s nadací Partnerství a firmou LabyrinthPro připravila nový webový portál questing.cz.  

Kamil Střihavka & Leaders! Unplugged v Akordu

Rocková legenda, muzikálová hvězda a majitel nezaměnitelného, fenomenálního hlasu KAMIL STŘIHAVKA vyjel 7. února 2014 na akustické turné. Fanoušci muzikálového Ježíše si přijdou na své, neboť plánovaných 12 exkluzivních vystoupení bylo pro obrovský zájem rozšířeno o další koncertní místa.

Kapela Crash Road finišuje s novým CD a od září jede celorepublikové tour

Brněnská kapela Crash Road není v hudebním světě žádným nováčkem. Kromě spousty vyhraných soutěží jako např. „Radegast líheň“, „Česká rocková liga“ či umístění se na druhém místě v televizní soutěži „Živák“, která běžela na TV Public, má za sebou také vystoupení na stovce koncertů či festivalů.

Kapela Chinaski dohlédla na pivo pro Radegast den

Do začátku 10. ročníku Radegast dne, který vypukne v Nošovicích 15. září, zbývá necelý měsíc. V ležáckých sklepích pivovaru v Nošovicích už zraje tradiční nefiltrovaný ležák Radegast, který nošovičtí sládci uvařili pro tento den. Na to, zda má hořký ležák tu správnou kvalitu, se přijeli podívat členové kapely Chinaski.

Koncert Kobeřanky na frekvencích Českého rozhlasu Ostrava

Český rozhlas Ostrava odvysílá ve čtvrtek 4. srpna od 18.00 hodin záznam koncertu dechové hudby Kobeřanka ze slezských Kobeřic. Hodinový záznam byl pořízen v hudebním studiu 28. května, v ten den proběhl v ostravském studiu Českého rozhlasu Den otevřených dveří.  

Koncert November 2nd v Českém rozhlase Ostrava

Atraktivní pop-rock s atraktivní frontmankou nabídne dubnový koncert série Radio Ostrava Live. Ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava totiž 4. dubna vystoupí jedna z nejlepších kytarových kapel současné české hudební scény November 2nd.  

Koncert podpoří výstavbu školy v Malawi

Pokračuje úspěšná spolupráce českých a polských klubů Rotary. V pátek 21. února se od 19 hodin v Městském kulturním domě v Mikołowie poblíž Katowic uskuteční charitativní koncert na podporu obyvatel Malawi.  

Konopí i pralinky - nové originální produkty

Surovina, přírodní produkty, lahodná čokoláda, textilní i řemeslné výrobky se nově řadí do skupiny označené JESENÍKY originální produkt®. Certifikační komise, která zasedla v polovině listopadu, také obnovila certifikát 16 stávajícím produktům. Značku s jesenickým zvonkem má v současné době 43 výrobků.

Konopí pro lázeňskou podzimní sezónu

Lázně Bludov zahájily podzimní sezónu a pro své návštěvníky připravily zajímavé novinky, především účinné konopné procedury. Ulevit zdravotním problémům je opět snadnější.

Kostel sv. Jindřicha ve Starých Hamrech a Maryčka Magdonová

Zajímají-li vás sakrální památky v regionu, vydejte se za jednou z nich do Beskyd. Ve Starých Hamrech byl roku 1865 dostaven kamenný kostel zasvěcený sv. Jindřichovi. Podle kroniky se stavěl pouhých 1000 dní a jeho návštěva vás dozajista překvapí. Jen kousek od kostela pak můžete navštívit malý památník věnovaný nešťastnému osudu dívky, kterou ve své básni zvěčnil slezský bard Petr Bezruč.

Kouty čeká extrémní horský duathlon Koutyman

Vytvořit závod srovnatelný s podmínkami i náročností se zahraničními závody, které se konají v Alpách, chtějí pořadatelé Koutymana - Extrémního horského duathlonu, který odstartuje 28. září v areálu Kouty. 

Krajská galerie láme rekord v roční návštěvnosti

V loňském roce navštívilo Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO), kterou zřizuje Moravskoslezský kraj, celkem 102 807 lidí. Poprvé v historii se tak galerii podařilo překročit hranici 100 000 návštěvníků.

Krajská galerie představuje podzimní výstavní lahůdky

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, připravuje na podzim exkluzivní výstavy.

kRAJSKÁ GALERIE UZAVŘE DŮM UMĚNÍ VEŘEJNOSTI Z DŮVODU REKONSTRUKCE

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, připravuje rozsáhlou rekonstrukci suterénních prostor. Z toho důvodu bude Dům umění dočasně uzavřen pro veřejnost.

KRAJSKÁ GALERIE V OSTRAVĚ VYSTAVUJE VÍTĚZNÝ PROJEKT ARCHITEKTONICKÉ CENY MIESE VAN DER ROHE

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje vystavuje vítězný projekt prestižní evropské architektonické ceny.

KRAJSKÁ GALERIE VYHLAŠUJE VÝTVARNĚ-LITERÁRNÍ SOUTĚŽ PRO DĚTI

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO) vyhlašuje výtvarně-literární soutěž o Řád rytíře krajiny v rámci výstavy Napříč krajinou, která je k vidění v Domě umění na Jurečkově ulici 9 do 16. září 2012.  

KRAJSKÁ GALERIE ZAHÁJÍ TŘI ARCHITEKTONICKÉ VÝSTAVY NAJEDNOU

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, se ve spolupráci se SPOK – spolkem pro ostravskou kulturu zapojila i letos do mezinárodního festivalu architektury.

Krásno spatřili první diváci

Měsíc před celostátní premiérou mohli první diváci spatřit černou krimi komedii Krásno. Filmový debut režiséra, scénáristy arodáka ze Šumperka, se natáčel během loňského léta v podhůří Jeseníků a jeho děj je neodmyslitelně spjat se Šumperkem.

Krnovské hudební slavnosti jsou tady!

Také letos se milovníci hudby mohou těšit na Krnovské hudební slavnosti, které zahajují již 12. ročník a letos poprvé budou trvat celých devět dní.

Kryté chlorované bazény mohou mít neblahý vliv na plodnost dětí

Výsledky nedávno zveřejněného výzkumu prováděného na Katolické univerzitě v Lovani v Bruselu ukázaly, že vystavení toxinům v průběhu dětství může mít hluboký vliv na hladiny hormonů v pozdějších fázích života. Alfred Bernard a jeho spolupracovníci nedávno v International Journal of Andrology publikovali studii, která ukazuje, že chlapci, kteří strávili mnoho času v krytých chlorovaných bazénech, trpěli v dospívání sníženou hladinou pohlavních hormonů.

Křížem krajem celé léto

Ve čtvrtek 1. července startuje již šestý ročník, mezi posluchači Českého rozhlasu Ostrava, oblíbené turistické soutěže Křížem krajem.

Kubištovo dílo i odkaz zmapuje výstava v ostravské krajské galerii

Výstava Bohumila Kubišty, jím inspirovaných současníků i následovníků bude vrcholem výstavního roku 2014 v Moravskoslezském kraji i celé České republice. Výstavu s názvem Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905–2013 uvede v říjnu Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Landek, Hornické muzeum OKD Ostrava

Máte cestu do Ostravy nebo by jste rádi poznali, proč mají ostraváci a lidé z regionu tak rázovitou povahu? Nebo se jen chcete dozvědět více o hornících a těžbě uhlí? Potom máte jedinečnou možnost navštívíte-li Hornické muzem, které se nachází na severu Ostravy, na úpatí vrchu Landek.

Lázně Bludov se zaměřily na zdravý životní styl

Lázně Bludov se v letošním roce zapojily do dvou projektů, které pomáhají dětem i dospělým zbavit se tuku a přebytečných kilogramů navíc.

Lázně zahajují sezónu

Přestože do lázní míří lidé za odpočinkem, relaxací a regenerací celoročně, sluneční paprsky a zelení provoněný vzduch láká k oslavám. Proto i lázně v Jeseníkách se pečlivě chystají na zahájení sezóny. Někde to pojímají kulturně, jinde zase vědecky.

Lesní psí hřbitov pod Ostrým

V sedle mezi horami Ostrý a Žár, mimo turistickou značku, najdete mýtinu, ukrytou uprostřed bukového lesa, jež se nazývá psím hřbitovem. Jedná se skutečně o malý hřbitov s náhrobky rozsetými po malé louce, kde jsou pochováni lovečtí psi.

Léto s pimprlaty v Divadle loutek Ostrava pokračuje i v srpnu

Na období od 16. července do 19. srpna připravili ostravští loutkáři na alternativní scéně poutavou interaktivní výstavu, která je navíc každou neděli doprovázena pohádkovým představením amatérských souborů v amfiteátru. Vstupenky na výstavu lze rezervovat elektronicky, představení v amfiteátru jsou pro malé návštěvníky i jejich dospělý doprovod zdarma.

Letošní sezóna Divadla loutek Ostrava přinese pět nových inscenací a další Divadelní pouť bez bariér

Prvním představením pro školy Láska s červeným nosem se v úterý 4. září otevírá nová sezóna Divadla loutek Ostrava, tentokráte už šedesátá. DLO v ní uvede pět premiér a sedmý ročník festivalu Divadelní pouť bez bariér.

Lisa Hannigan a Gregory Porter v rámci série Solo Colours Concerts již příští týden v Ostravě

První dva koncerty ze série Solo Colours Concerts – připravované týmem festivalu Colours of Ostrava ve spolupráci se sdružením Dolní oblast Vítkovice – proběhnou v Ostravě již příští týden.

Listopadová premiéra v DLO: pocta češtině Jana Wericha

Také druhá premiéra letošní sezóny Divadla loutek Ostrava našla předlohu v české literatuře – po veršované Zlatovlásce Josefa Kainara si ostravští loutkáři vybrali dílo známého herce a spisovatele Jana Wericha. Pohádka Královna Koloběžka První bude poprvé uvedena na hlavní scéně DLO v pátek 15. listopadu v 17 hodin.

Lysá hora je královnou Beskyd a má i svého rekordmana

Moravskoslezské Beskydy jsou významnou turistickou oblastí České republiky. Převážná část pohoří, které zároveň vymezuje východní část naší státní hranice, patří do Chráněné krajinné oblasti Beskydy, která je svou rozlohou největší u nás.

Martin Chodúr zasadí nový Hrášek….

Valašské Meziříčí Půda pro sázení nového Hrášku začíná být připravená, čekáme již pouze na to, než opadne sníh, mrazy a bude se sadit! Znovuzrozený festival Hrachovka 2010 chystá mnoho příjemných novinek i vynikajících interpretů. 

Masopust ve Štramberku

Jako by se roztrhnul pytel s masopusty. Jeden takový jsme měli možnost navštívit v sobotu ve městě Štramberk u Kopřivnice. Bohužel jsme přijeli autem, a tak jsme nemohli využít místní pohostinnosti a ochutnat místní slivovičku. Ale co, i bez toho to bylo příjemně strávené odpoledne.

Mezinárodní festival outdoorových filmů

Letošní 10. jubilejní ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů proběhne v rekordních 35 městech České a Slovenské republiky. Oficiálně bude zahájen v Ostravě v pátek 12. října a slavnostně ukončen 8. prosince v sobotu v Praze.

Mezinárodní festival outdoorových filmů

11. ročník 2013

Mezinárodní festival outdoorových filmů 9. ročník 2011

9. ročník tohoto již prestižního festivalu proběhne ve 26 městech České a Slovenské republiky. Bude oficiálně zahájen 14. října a potrvá až do 3. prosince 2011.  

Mezinárodní festival outdoorových filmů opět zahájí Ostrava 11. ročník 2013

Letošní 11. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů se opět rozšířil. Tentokrát do 43 měst České a Slovenské republiky a zamíří také poprvé do Ruska. Oficiálně bude zahájen v Ostravě v pátek 4. října a slavnostně ukončen v sobotu 7. prosince v Praze.

Mezinárodní festival outdoorových filmů putuje letos až do Ruska

Letošní 11. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů se opět rozšířil. Tentokrát do 43 měst České a Slovenské republiky a zamíří také poprvé do Ruska. Oficiálně byl zahájen v Ostravě v pátek 4. října a slavnostně bude ukončen v sobotu 7. prosince v Praze, kde obdrží ceny nejlepší filmaři.

Minipivovar Kolštejn navazuje na tradici

Na čepu a k prodeji pro chataře, turisty a milovníky piva bude v restauraci Kolštejn v Branné od soboty 8. června nový produkt Minipivovaru Kolštejn dvanáctka Bran.

Minipivovar Kolštejn připravil slavnost

Slavnosti Minipivovaru Kolštejn a oslava Relax centra Kolštejn se uskutečnily v pátek 28. června na náměstíčku historické obce Branné. Na příchozí čekala ochutnávka piva Bran a jarmark s ukázkou tradičních řemesel či ukázky práce s dravými ptáky.

Mládež z Ostravy chce pomoci světu

Netradiční formu financování pomoci lidem z míst postižených přírodními katastrofami si vybrali 4 mladí lidé v Ostravě. Prostřednictvím internetové aukce čtyřiceti předmětů, které dodalo většinou 16 mladých umělců z České republiky, chtějí nakoupit tzv. Shelter boxy, které obsahují vše potřebné pro lidi v nouzi. Jsou zasílány z Velké Británie do míst ve světě, kde dojde k nějaké katastrofě. I když nápad není zcela originální, zalíbil se agentuře Reuters a National Geographic, že se k aukci připojili svými fotografiemi.

Moderní administrativní projekt IQ Ostrava bodoval v prestižní soutěži Best of realty – Nejlepší z realit

Na 2. místě soutěže Best of Realty – Nejlepší z realit v kategorii Nová administrativní centra se umístila kancelářská budova IQ Ostrava developerské společnosti CTP, do které se nedávno nastěhoval její většinový nájemce.

Morávka projde důkladným vyčištěním

Řeka Morávka patří mezi toky s nejčistější vodou na Moravě. Aby tomu tak bylo i v budoucnu, potřebuje péči a pomoc lidí. Díky příspěvku pivovaru Radegast ve výši 200 tis. Kč na projekt Čistá Morávka projde řeka v následujících týdnech důkladným vyčištěním. Koryto bude zbaveno odpadků a invazních rostlin, zejména křídlatky.

Moravské osobnosti zahájí čepování piva Radegast Extra Hořký

Nový pivní speciál Radegast Extra Hořký, první v historii pivovaru Radegast, míří za svými spotřebiteli do stovek hospod a restaurací po celé Moravě. Jeho čepování zahájí ve čtvrtek 6. ledna v 18:00 hod. moravské osobnosti v čele se zlatými olympioniky Jiřím Raškou a Davidem Moravcem.

Moravskoslezský kraj chce přilákat turisty také z Litvy

Tisková zpráva 16. září 2010 Ostrava - Další zemí, jejíž zástupci cestovních kanceláří poznávali Moravskoslezský kraj, byla ve dnech 14. a 15. září Litva. Z prostředků Moravskoslezského kraje a za přispění Evropské unie byl připraven program zaměřený na lázeňství.  

MORAVSKÝ ROK DOBUDE HRAD BOUZOV

Další přímý přenos společného projektu moravských stanic Českého rozhlasu MORAVSKÝ ROK, který letos putuje pro moravských a slezských hradech a zámcích, navštíví v sobotu 1. června majestátní hrad Bouzov. Přímý přenos naladí posluchači Českého rozhlasu Ostrava, Olomouc a Brno od 10.05 hodin.

Moravský rok navštíví francouzské baroko na Hané

V posledním přímém přenosu letošního ročníku Moravského roku se v sobotu 28. září od 10.05 hodin vypraví posluchači na zámek v Náměšti na Hané. Cyklus Moravský rok, jehož prostřednictvím letos objevují posluchači taje a krásy moravských a slezských hradů a zámků, připravují a souběžně vysílají Český rozhlas Ostrava, Olomouc a Brno.  

Moravský rok oslaví prastarý cech pekařský

V sobotu 14. července od 10.00 hodin se posluchači Českého rozhlasu Ostrava, Olomouc a Brno vypraví v dalším pokračování celoročního cyklu MORAVSKÝ ROK na Pekařskou sobotu. Mistři cechu pekařského se setkají ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.  

Moravský rok pokračuje přenosem ze Strážnice

Moravský rok, projekt regionálních studií Českého rozhlasu, tentokrát zavítá do Jihomoravského regionu do města Strážnice. Zde se pravidelně v červnovém měsíci koná známý Mezinárodní folklorní festival.

Moravský rok s Bílou sobotou v přímém přenosu

První z přímých přenosů „Moravského roku“ přinese posluchačům Valašské velikonoční tradice a zvyky. Český rozhlas Ostrava zavítá tuto sobotu do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

MORAVSKÝ ROK SI PŘIPOMENE CYRILOMETODĚJSKÉ JUBILEUM

Poslední červnovou neděli zamíří MORAVSKÝ ROK - společný projekt Českého rozhlasu Ostrava, Olomouc a Brno - do Strážnice na 68. ročník Mezinárodního folklorního festivalu, který je jedinečnou přehlídkou cimbálových, dechových, dudáckých i hudeckých kapel. A protože si letos připomínáme 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, věnuje se přímý přenos právě tomuto výročí. Posluchači tří moravských regionálních stanic Českého rozhlasu uslyší přenos hudebního pořadu Slnoce ot Boga ze strážnického amfiteátru 30. června v době od 10.30 do 12.00 hodin.

MORAVSKÝ ROK VYRÁŽÍ NA NÁVŠTĚVU DO HRADCE NAD MORAVICÍ

Ve druhém přímém přenosu letošního MORAVSKÉHO ROKU, ve kterém na vlnách Českého rozhlasu Ostrava, Olomouc a Brno společně objevujeme kouzlo a půvab moravských a slezských hradů a zámků, se společně vypravíme na dlouhý a strmý ostroh mezi řekou Moravicí a potokem Hradečná, do malebné krajiny předhůří Nízkého Jeseníku. Právě tam totiž leží státní zámek Hradec nad Moravicí, který se před jedenácti lety stal národní kulturní památkou. Přímý přenos naladí posluchači všech tří moravských studií Českého rozhlasu v sobotu 27. dubna od 10.05 hodin.

Moravský rok zamíří na hrad Veveří

V předposledním přímém přenosu letošního ročníku Moravského roku se v sobotu 31. srpna vypravíme kousek od Brna. Stojí tam hrad, prvně připomínaný už ve 13. století, jmenuje se Veveří.

Moravský rozhlas vyráží na cesty

MORAVSKÝ ROK, společný projekt moravských stanic Českého rozhlasu, vstupuje do svého druhého ročníku. Představí nejrůznější chutě a vůně specialit z celé Moravy a Slezska. 

Muzeum Jesenicka boduje u návštěvníků i v soutěžích

Stálá expozice čarodějnických procesů v Jeseníku získala další ocenění. Občanské sdružení Za krásnou Olomouc uděluje každé dva roky Ceny Rudolfa Eitelbergera za zdařilou realizaci v oblasti architektury, urbanismu a péči o památky v Olomouci a Olomouckém kraji.

Muzikantské žně letos slibují skvělou zábavu

XIV. ročník festivalu Frýdek-Místek „MUZIKANTSKÉ ŽNĚ„ se uskuteční ve dnech 16. 8. a 17. 8. 2013 na nádvoří frýdeckého ZÁMKU.

Muzikantské žně s Portless (ex. Support lesbiens)

Kryštof Michal - zakladatel a frontman skupiny Support Lesbiens nyní s novým názvem Portless vystoupí ve Frýdku-Místku v rámci akce Muzikantské žně.

Na akci Daruj krev s ČRo Ostrava dorazilo 272 dárců

Ve středu 11.9.2013 v karvinské nemocnici skončila dvoudenní akce „Daruj krev s Českým rozhlasem Ostrava“. Celkem přišlo 272 dárců, z toho 32 prvodárců. Patronem akce byl Libor Uher - horolezec, skialpinista a vytrvalostní sportovec.  

Na houby / for John Cage

John Cage (*5. září 1912, Los Angeles – †12. srpna 1992, New York) patří mezi nejinspirativnější umělecké osobnosti 20. století. Ovlivnil soudobou hudbu i vizuální tvorbu, radikálně proměnil přemýšlení o umění, o jeho smyslu a tvaru.

Na Kolštejně vznikne pivovar a pivní lázně

Ve sklepeních Restaurace Kolštejn v Branné vznikne nový pivovar. Zařízení, které se pyšní špičkovými wellness službami, se tak rozhodlo potěšit nejen chuťové smysly v podobě stáčírny zlatavého moku, ale hodlá jej využít i pro relaxační účely.

Na Králický Sněžník potřetí s mezinárodní účastí

První zářijové dny budou patřit v oblasti Králického Sněžníku oblíbené sportovně-zábavné akci s mezinárodním rozměrem. Letos se uskuteční již pátý ročník Mezinárodního výstupu na Králický Sněžník ve dnech 1. a 2. září.

Na náměstí v Rožnově se otevírá buddhistické centrum

V úterý 20. října 2009 proběhne v Rožnově pod Radhoštěm slavnostní otevření buddhistického centra. Centrum zde působí již osm let, nyní se stěhuje do Nerudovy ulice přímo ve středu města.

Na Radegast dnu vystoupí Kryštof. Vstup je tradičně zdarma.

Hvězdné moravské kapely zahrají na tradičním Radegastu dnu, který se uskuteční v sobotu 14. září v Nošovicích. Největší pozornost poutá aktuálně jedna z nejpopulárnějších kapel v ČR Kryštof, která má za sebou úspěšné turné.

Na slovíčko s Pavlem Šporclem

V pátek 14. února přivítalo na šest set diváků ve velkém sále Domu kultury Vsetín nejznámějšího českého houslistu Pavla Šporcla za doprovodu klavíristy Petra Jiříkovského. Koncert s názvem Moje houslové legendy, korunovaný brilantními výkony obou umělců, sklidil nadšený ohlas a ovace všech přítomných v sále.

Nadační fond EVRAZ vyhlásil druhé kolo přijímání žádostí pro rok 2012

Ostrava. Nadační fond EVRAZ (NFE) vyzývá v tomto roce podruhé žadatele o příspěvek na své projekty. Organizace, které se v Moravskoslezském kraji věnují pomoci hendikepovaným dětem a dětem postiženým dětskou mozkovou obrnou, mohou své projekty přihlásit do 31. října 2012.

Návštěvníci lépe najdou kulturní a turistické cíle

Hejtmanství Olomouckého kraje pro letošní a příští rok plánuje označit 47 kulturních a turistických cílů v regionu informačními tabulemi, které usnadní turistům orientaci a zvýší návštěvnost památek v kraji.

Návštěvnost soutěže Radegast Líheň stoupá!

Přestože příjemně stoupá návštěvnost základních kol třináctého ročníku největší československé klubové soutěž amatérských hudebníků Radegast Líheň, domácím se stále nedaří. Přitom určitě i jejich účast v soutěži přináší zájem fanoušků.

Nefiltrovaný ležák na Radegast den vařili hráči 14 extraligových týmů

Až se postaví proti sobě na led, budou z nich nesmiřitelní soupeři. Měsíc před začátkem extraligy ale v pohodě spolupracují. Řeč je o 14 hráčích extraligových týmů, kteří v pivovaru Radegast v Nošovicích zahájili vaření nefiltrovaného piva.

Nejdelší tuzemský letní festival jde do finále

Konec prázdnin se blíží a s ním i závěr letošního ročníku Letního festivalu, pořádaného Domem kultury Akord Ostrava-Zábřeh. Pravidelně každý týden od konce června do konce srpna probíhaly v letní zahradě kulturní akce určené pro širokou veřejnost.

Nejkratší cestou na Lysou horu v Beskydech

Vzpomněli jste si na poslední chvíli? Udělalo se pěkně o víkendu až odpoledne? Nebo jste přišli z práce domů a ještě by jste si rádi někam vyšlápli? Potom se nabízí Lysá hora! Že je to daleko a vysoko? Nevadí. Pokusíme se Vám poradit nejkratší cestu a možná i snad nejjednodušší cestu na vrchol.

Nejlepší ležák na světě vaří v Jeseníkách

Pivo Holba Premium z jesenických hor je vítězem Beer and whisky festivalu. Tato skvělá zpráva přišla ze švédského Stockholmu, kde se konala jedna ze čtyř největších přehlídek piva na světě. Hanušovická dvanáctka uspěla v konkurenci 600 piv!  

Největší soutěž hudebníků pokračuje čtvrtfinále!

Dalším sítem prošla řada kapel, které chtějí uspět v největší soutěži amatérských hudebníků v České republice - Radegast Líheň 2013. Došlo dokonce na ryze slovenské kolo, i druhá čtvrtfinálová kola ale slibují parádní hudební zážitky.

Neziskové organizace mohou požádat o finanční podporu z programu Prazdroj lidem

Neziskové organizace z Ostravska, Frýdecko-Místecka, Třinecka, Jablunkovska a nově také Novojičínska a Karvinska mohou začít podávat své projekty do programu Prazdroj lidem. Plzeňský Prazdroj prostřednictvím 12. ročníku programu rozdělí 2,5 mil. Kč.

Nová naučná stezka Rysí skála

Příběh zbloudilé rysice s mláďaty, která našla úkryt na vrcholu Medvědí hory v nadmořské výšce 1 163 m n.m., se stal inspirací pro vytvoření nové naučné stezky Rysí skála. Jde o zábavnou dvoukilometrovou procházku.

Nová pobočka Ostravského infocentra

Nová pobočka známého Ostravského informačního servisu byla otevřena v OC Forum Nová Karolina. Od úterý 4. března nabízí své služby v 1.patře vedle výtahů, každý den bude otevřeno od 10 do 19 hodin. O víkendu navíc plně nahradí služby pobočky Elektra, která je od sobotní 13. hodiny po zbytek víkendu uzavřena.  

Novinka ve statistikách - Bojovnost a obětavost hráčů změří Radegast index

o oficiálních statistik hokejové extraligy míří zbrusu nový ukazatel Radegast Index. Ten bude měřit bojovnost a obětavost hráčů, a to kombinací několik parametrů.

O PROGRAM PRAZDROJ LIDEM JE REKORDNÍ ZÁJEM

Obyvatelé rozhodnou, které projekty získají finanční prostředky. Nošovice 29. 9. 2009 – Rekordních 86 projektů zaslaly neziskové organizace a samosprávní orgány do programu Prazdroj lidem, který každoročně vyhlašuje Plzeňský Prazdroj, a. s. v regionech Frýdecko-Místecko, Třinecko, Jablunkovsko a Ostrava.

O zvláštních praktikách České pošty

Do redakce nám přišel následující dopis s prosbou o jeho zveřejnění. Rádi tomuto požadavku vyhovujeme.

OBSAH NOVÉHO HRÁŠKU ROZLOUSKNUT !!

Hrachovka se slibně rozvíjí. Počet fanoušků na Facebook profilu přesáhl hranici 2000. Produkce festivalu uzavřela program. Realizační tým chystá mnoho novinek a překvapení. „Minulý týden jsme finálně dokončili sestavu interpretů, kteří vystoupí na festivalu. Celé koncepce dramaturgie je založená na českých a slovenských hudebnících.  

OD BOHA RADEGASTA DO PIVOVARU - RADEGAST SLAVÍ VÝROČÍ 40KM PŘECHODEM BESKYD

Jeden kilometr za každý rok existence Radegastu, takovým netradičním způsobem mohou všichni příznivci pivovaru oslavit jeho 40. výročí. V sobotu 21. srpna se uskuteční čtyřicetikilometrový přechod Beskyd od sochy boha Radegasta do pivovaru.

Ondřej Havelka a jeho Melody Makers ozdobí Stelibského Vsetín svými Perlami swingu

V letošním roce uplyne 105 let od narození vsetínského rodáka Josefa Stelibského – českého pianisty, kapelníka, hudebního redaktora, skladatele a aranžéra – který se spoluautorsky podílel na čtrnácti operetách a hudbě k 50 českým hraným filmům. Za svůj život složil mnoho dobových šlágrů a tanečních písní. Pracovníci Domu kultury Vsetín u této příležitosti připravují na duben až červen komponovaný program, kterým chtějí nejen obyvatelům města Vsetína, ale i širší veřejnosti připomenout osobnost Josefa Stelibského jakožto významného představitele žánru, který není pro náš region příliš typický.

Oslava Mezinárodního dne dětí v Galerii výtvarného umění v Ostravě

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravila pro děti dobrodružný program.

Oslavte Velikonoce s lahodnými vajíčky Kid´smania a Šmoulové z Mlékárny Valašské Meziříčí

Veselé velikonoční překvapení přichystala pro své zákazníky Mlékárna Valašské Meziříčí. Ve spolupráci se společností Dairy4Fun uvádí na trh jako výhradní distributor vejce Kid´smania a Šmoulové.

Osobnosti v čele s Jiřím Raškou spustily čepování nového piva

Na sedmi místech Moravy zahájily moravské osobnosti čepování nového speciálu Radegast Extra Hořký. V jednu chvíli spustili výčepní kohouty Jiří Raška ve Frenštátě pod Radhoštěm, David Moravec v Orlové či Vladimír Vůjtek v Ostravě.

Ostrava a Moravskoslezský kraj opět míří na MIPIM

Město a kraj představí na prestižním realitním veletrhu v Cannes svůj potenciál pro různorodé investiční záměry. Na strmý růst segmentu průmyslových a logistických nemovitostí reaguje letos Ostrava především nabídkou investiční příležitosti v rámci průmyslové zóny Mošnov, jejíž součástí je i nově vytvořené multimodální logistické centrum.

Ostrava na realitním veletrhu Expo Real

VELKÝ POTENCIÁL PRO INVESTICE PŘEDEVŠÍM V RÁMCI KONVERZE TĚŽKÉHO PRŮMYSLU Gong a Nová Karolina na vítězství v soutěži o nejinovativnější projekt roku nedosáhly, ukázaly však na dynamický rozvoj města a jeho genius loci.

Ostrava se bude prezentovat na veletrhu EXPO REAL v Mnichově ...

... jako město s velkým potenciálem pro různorodé investiční záměry

Ostrava se bude prezentovat na veletrhu Mipim v Cannes jako město s velkým potenciálem pro různorodé investiční záměry

Moravskoslezská metropole se prestižního veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM od 12. do 15. března s expozicí na ploše 95 m2 zúčastní již pošestnácté. Tím potvrzuje koncepčnost a dlouhodobost svého aktivního přístupu k investorům, jenž přispěl k jejímu vysokému ratingovému hodnocení od agentur Standard&Poor´s a Moody´s. Ty město hodnotí známkami A+, resp. A2.

Ostrava zpívá Gospel - příležitost zazpívat si v gospelovém sboru

Ostrava zpívá Gospel je novým projektem, který si klade za cíl vytvořit gospelový sbor z obyvatel Ostravy a následně uspořádat dva vánoční koncerty.

Ostravská firma zkouší kvalitu prostředků pro horolezce a speleology

Ostravská společnost VVUÚ jako jedna z mála v republice může provádět akreditované zkoušky pomůcek do ledu. Firma je schopna simulovat podmínky až do teploty mínus 40˚C a vytvářet potřebné ledové bloky pro zkoušky! Dosud horolezcům, speleologům, ale i výrobcům osobních ochranných pomůcek pro práci ve výškách nebo hloubkách nabízela společnost akreditované zkoušky prostředků proti pádu z výšky nebo do volné hloubky, nyní však ke karabinám, lanům, horolezeckým kladkám a dalším přibyly i prostředky do ledu jako jsou cepíny, stoupací železa nebo takzvané mačky.

OSTRAVSKÁ MUZEJNÍ NOC OSLAVILA SVÉ PÁTÉ VÝROČÍ BOHATÝM PROGRAMEM

Třicet tři ostravských kulturně zaměřených organizací se letos zapojilo do festivalu Ostravská muzejní noc.

Ostravská výstava Alfonse Muchy se chýlí ke konci

Ostravská výstava Alfonse Muchy pomalu končí. Ještě osm dní se lidé mohou těšit pohledem na díla mezinárodně uznávaného výtvarníka, kterého ve světě proslavil umělecký styl Art Nouveau.

Ostravskou Venuši získal snímek o věži

V Domě kultury Poklad v Ostravě - Porubě včera večer odborná porota rozhodla o vítězi XI. ročníku Mezinárodního festivalu filmů a televizních pořadů o technických a průmyslových památkách TECHNÉ OSTRAVA 2012. Festival dnes pokračuje promítáním pro veřejnost (8.30-13.00).

Ostravský koncert Jaga Jazzist zrušen!

Norská skupina Jaga Jazzist zrušila koncert, který se měl uskutečnit společně s Janáčkovou filharmonií Ostrava 1. listopadu 2013 v dolnovítkovickém Gongu v Ostravě.

Ostravští studenti postaví dům na Marsu z vlnité lepenky

Dům na Marsu. Takové je zadání projektu Stavby z vlnité lepenky, který je určen středním stavebním školám z České republiky. Do letošního 8. ročníku se jich přihlásilo rekordních 23, mezi nimi i Střední průmyslová škola stavební z Ostravy.

Ostravští studenti se zapojili do gastronomické soutěže Svačina roku

Čtyři studenti AHOL – Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství v Ostravě – Vítkovicích se zapojili do prvního ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do soutěže se přihlásilo celkem 97 studentů z 24 středních škol.

Ostravští tanečníci dobyli svět!

Nejmenší tanečníci T.J Sokol Vítkovice, oddíl Akcent Ostrava ve věku osmi až jedenácti let vybojovali zlato na mistrovství světa v show dance formací 2013! Se svou formací Salón Cruelly de Vil tak získali pro tento úspěšný ostravský klub již 26 titul mistra světa!

Osudy o Janu Rokytovi

Od pondělí 30. července zařazuje Český rozhlas Ostrava do svého vysílání desetidílný cyklus Osudy o Janu Rokytovi. Významný folklorista, hudební redaktor, dramaturg, publicista a respektovaný muzikant zemřel ve věku 74 let v neděli 22. července.  

Otužilci se opět sejdou na Velikonoce

Další z otužileckých podniků s názvem Velikonoční otužování je naplánován na neděli 31. března v Dolním Bušínově. V 13.30 hodin se do vody horní přehrady Rekreačního střediska Bozeňov ponoří otužilci ze všech koutů republiky, aby tak oslavili nadcházející Velikonoce.

OUTDOOROVÁ OSTRAVA – promo akce Mezinárodního festivalu outdoorových filmů 2012

Letošní 10. jubilejní ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů (MFOF) přinese řadu změn a novinek. Tou největší z nich je bezesporu OUTDOOROVÁ OSTRAVA.

OUTDOOROVÉ FILMY JSOU PRO KAŽDÉHO

Outdoorový sport neboli sporty v přírodě jsou stále populárnější a každý, kdo má alespoň trošku dobrodružství v krvi, si k nim najde cestu. A ten, kdo již k outdooru přičichl, ví, že outdoorové filmy ho nemohou zklamat. Mezinárodní festival outdoorových filmů, tak stovkám diváků zpestřil jarní plískanice přehlídkou nejlepších oceněných filmů z loňského ročníku.

OZO spouští prémiové kolo hry 3Ď!

Říjnová kampaň na podporu třídění odpadu nazvaná 3Ď, kterou pro obyvatele ve své svozové oblasti připravila odpadová společnost OZO Ostrava ve spolupráci se statutárním městem Ostravou, vzbudila u Ostravanů obrovský zájem a pozitivní reakce. Do hry se aktivně zapojilo na 5000 hledačů ukrytých schránek. OZO Ostrava se proto rozhodlo nadšené hledače odměnit. Připravilo pro ně jedno prémiové kolo hry 3Ď navíc jako bonus.

Pavel Šporcl složí ve Vsetíně poctu velkým českým houslistům minulých dvou století

Nejvýraznější český houslista, který bývá odbornými kritiky označován za Paganiniho 21. století, se vsetínskému publiku představí se zbrusu novým programem, aby složil poctu svým předchůdcům nejen jako interpret, ale i jako skladatel.

Pekařovskou pouť doprovodí hlas nového zvonu

Jubilejní desátá Pekařovská pouť odstartuje v sobotu v 11.30 hodin. Stejně jako v předchozích letech se její součástí stane Mezinárodní setkání flašinetářů - počtvrté a tentokrát přijedou zástupci osmi zemí starého kontinentu.

Pekařská pouť představí píšťalový flašinet

Osada Pekařov již po deváté ožije Pekařovskou poutí. Pořadatelé slibují pestrý program spojený s nádechem historie a duchovním rozměrem. Akce se bude konat i ve Velkých Losinách a Hanušovicích ve dnech 17. až 19. srpna. Stěžejní část se odehraje v sobotu 18. srpna v Pekařově. Součástí bude třetí Mezinárodní setkání flašinetářů. Letos se v regionu rozehrají stroje z Česka, Francie, Německa, Polska, Slovinska a Švýcarska.  

PISSOIR ART GALLERY – osvětou proti rakovině prostaty

Nevšední umělecká výstava na téma „nekonvenční pojetí pisoáru“ nazvaná Pissoir Art Gallery odstartovala v OC Forum Nová Karolina. Výstavu odborně zaštiťuje nadační fond MUŽI PROTI RAKOVINĚ, jehož cílem je aktivizace mužů v boji proti onkologickým onemocněním.

Pivní radovánky v letní zahradě DK Akord

Jedinečnou příležitost ochutnat piva malých pivovarů budete mít na akci nazvané Dočesná.

Pivovar Radegast věnuje na obnovu Libušína 300 tisíc Kč

Pivovar Radegast podpoří prostřednictvím grantového programu Prazdroj lidem obnovu chaty Libušín na Pustevnách. Rada reprezentantů programu složená ze zástupců pivovaru a z osobností Moravskoslezského kraje jednomyslně odsouhlasila, že na obnovu Libušína pošle pivovar 300 tis. Kč. To je maximální částka, kterou umožňují pravidla programu uvolnit na jeden projekt.

Pivovar Radegast zve na temně hořké noční prohlídky

Poprvé v historii pivovaru Radegast se do něj budou moci lidé podívat v noci. U příležitosti uvedení sezonního polotmavého ležáku Radegast Temně Hořký na trh připravil pivovar v Nošovicích speciální noční prohlídky. Ty budou tři, a to 4., 11. a 18. prosince.

Pocta Karlu Krylovi v Českém rozhlase Ostrava

3. března si celá Česká republika připomene 20 let od odchodu Karla Kryla. 12. dubna zase 70 let od jeho narození. Stranou nezůstane ani Český rozhlas Ostrava, tedy stanice, ve které kultovní písničkář natočil své debutové songy na legendární desku Bratříčku, zavírej vrátka.

Pod Lysou horou bude bouchat cukr, mouka i hliník

Do Malenovic se zítra, ve čtvrtek 13. března, sjedou nejuznávanější odborníci na bezpečnost z celé České republiky, ale i ze zahraničí.

Podivuhodné objevování dřevěných kostelíků v Beskydách

V minulosti bylo na Těšínsku a v jeho okolí dokumentováno mnoho desítek dřevěných kostelů a nespočet kaplí. V české i polské části regionu jich zůstal zlomek. Mimořádné hodnoty těchto pokladů lidové architektury dokumentuje výpravná publikace Dřevěné kostely a kaple v Beskydách a okolí, vydaná v závěru loňského roku.

Podpořte lesní kolonádu v boji o titul Alej roku

Každé lázeňské místo má svou kolonádu. Priessnitzovy lázně se však pyšní unikátem – lesní kolonádou, která tvoří výrazný prvek jesenické krajiny. Neobyčejné stromořadí nyní můžeme podpořit v anketě Alej roku. Stačí se zapojit do internetového hlasování na alejroku.cz.  

Poezie v barvách - Improzie a Guerilla Poetring - součástí Dne poezie

S naší 22. Poezií v barvách se dne 22.11.2013 v 18 hodin (Hudební oddělení Knihovny města Ostravy) připojujeme k oslavám básnivosti v rámci DNE POEZIE (s letošním podtitulem Vášeň a popel).

Pohodový festival v Háji láká na reggae a ska hvězdy

Organizátoři festivalu Musicart sázejí na okamžik překvapení. Fanoušci totiž pokaždé čekají, kde se festival objeví. Letos zůstal festival již počtvrté v obci Háj ve Slezsku, ovšem z původního Čertova údolí se přesouvá do slunného areálu TJ FK Háj ve Slezsku, kde opravdu dostojí svému názvu „open air festival“.

Pohyb-Zvuk-Prostor 2013 - Gramofon žije

DJ, gramofonista, Djing, turntablismus zní mnohým uším jako atributy pevně spojené s klubovou taneční hudbou. Populární kultura je živena objevy, experimenty a vůbec celkovým duchem tvorby autentické, vážné. Postupně je formuje, přetavuje, až je zbaví všech hrotů, podrývavých vlastností, novosti i vizionářství a absorbuje je do svých struktur takovým způsobem, že jejich původní ideová východiska jsou téměř neidentifikovatelná. Navzdory převažujícímu povědomí o roli gramofonu v současné popkultuře, má tento svébytný nástroj a jeho využití již své příběhy a dějiny.

Pochod po šumperském psaníčku

V rámci česko-polského projektu Společně za zdravím na Šumpersko se uskuteční v sobotu 6. října turistická akce s názvem Pochod po šumperském psaníčku. Na turistický pochod mohou čeští turisté společně s polskými vyrazit mezi 7. a 10. hodinou od Vily Doris (ul. 17. listopadu) a v cíli budou očekáváni do 18 hodin v hotelu Grand.

Polský Behavior vítězem Radegast Líhně 2013!

Historicky poprvé nastoupila na pódium Velkého finále soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň skupina z Polska a hned slavila vítězství! Přitom finálová čtveřice byla velmi vyrovnaná a 22-ti členná porota měla skutečně těžké rozhodování. V mezinárodním finále nakonec na druhém místě skončili slovenští Aces z Bratislavy, před moravskými zástupci Ginger z Přerova a partou z Čech – Neeasi z Vysokého Mýta.

Pop-rocková formace Last Time připravuje videoklip. Než ho však vydá, připomene se fanouškům pomocí turné.

Tříčlenná kapela Last Time Vás rozhodně při poslechu jejich písniček nenechá klidně sedět. Všichni členové kapely pocházejí z Moravské Třebové a rozhodli se založit kapelu v roce 2006, kdy byli ještě mladí kluci. Od té doby se v kapele spoustu věcí změnilo. Nejen, že hudba a texty jsou stále kvalitnější, ale také v současné době již kluci vyrostli a stali se z nich, díky některým textům, lamači spousty dívčích srdcí.

Pořadatele soutěže Radegast Líheň těší solidarita kapel!

Přestože se i další kolo soutěže potýkalo s nepřízní osudu, konalo se ve všech klubech kompletní. Nemoci opět zamávaly původním složením kol, ale neuvěřitelná ochota, touha vystoupit v soutěži a solidarita s ostatními kapelami způsobila, že náhradníci zaskočili téměř z hodiny na hodinu. Hudebníci za to sklidili od fanoušků zasloužené ovace.

Poslední možnost zhlédnout výstavu Jan Zrzavý: Božská hra

Výstava Jan Zrzavý Božská hra, kterou připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s Národní galerií v Praze, končí již příští víkend.

POUŠTĚNÍ BALONKŮ ODSTARTUJE PÁTÝ ROČNÍK OSTRAVSKÉ MUZEJNÍ NOCI

Třicet tři ostravských kulturních center otevře v rámci festivalu Ostravská muzejní noc své brány veřejnosti až do pozdních nočních hodin.

Povodí Odry bylo partnerem v nejprestižnějším vodáckém závodě, jaký se kdy v Moravskoslezském kraji konal

Poslední týden v červenci se v Opavě a Hradci nad Moravicí uskutečnilo Mistrovství světa juniorů ve sjezdu na divoké vodě, které se zpět do České republiky vrátilo po více než patnácti letech. Za prestižním vodáckým závodem se přitom skrývala nejen velká práce organizátorů, ale také zaměstnanců Povodí Odry, s. p., které představovalo jednoho z hlavních partnerů tohoto závodu.  

Povodí Odry diskutovalo s občany o opatřeních proti povodním na horní Opavě

Státní podnik Povodí Odry, jako vládou určený investor, včera prezentoval obyvatelům obce Nové Heřminovy pokračující opatření proti povodním na horní Opavě – zejména v souvislosti se stavbou údolní nádrže Nové Heřminovy a možnostmi dalšího rozvoje obce Nové Heřminovy.

Povodí Odry varuje před podvodníky

Státní podnik Povodí Odry získal informace o podvodném jednání osob, které oslovují vlastníky pozemků v okolí řeky Odry ve městě Studénka a jeho okolí s informací, že jim hrozí mnohatisícová pokuta za nevykácené stromy a keře na jejich pozemcích.

Pozor na falešné vstupenky, varují pořadatelé zítřejšího koncertu Elán

Po vyprodaném brněnském koncertě zavítá skupina Elán zítra do Prahy, kde ji bude od 20 hodin hostit Tipsport Arena. Poslední ze série tří Best Of koncertů se odehraje v pátek v Ostravě v ČEZ Areně.

Pozvánka na MUSICART – HIGH VE SLEZSKU 2013

Oproti minulým letům avizují pořadatelé malou změnu místa konání. Akce proběhne opět na katastru obce Háj ve Slezsku, ale tentokrát to bude v prostorách areálu a fotbalového hřiště TJ FK Háj ve Slezsku.

Práce raného podzimu ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava

Další z přímých přenosů z Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm zavede posluchače do areálu Valašské dědiny. Český rozhlas Ostrava odvysílá v sobotu 22. září od 10.00 hodin dvouhodinový přímý přenos programu s názvem Podzim v zahradě a chalupě.

Prameny Zrzávky – ojedinělý přírodní úkaz

Až někdy pojedete z Nového Jičína směrem na Valašské Meziříčí, najděte si chvilku a kousek za Hodslavicemi odbočte nad přehradou, nesoucí krásné valašské jméno Kacabaja, na malé parkoviště.

Pravidelná putování do zákulisí loutkového divadla

Od víkendu 19.-20. října nabízí Divadlo loutek Ostrava nové aktivity pro děti a jejich dospělý doprovod. Budou si moci prohlédnout zákulisí celého divadla a v tvořivých výtvarných dílnách vyrobit vlastní loutky.

Prázdninová autobusová linka do Dolního Bušínova

Speciální autobusové spojení mohou v letních měsících využít návštěvníci rekreačního areálu v Zábřehu - Dolním Bušínově. Ranní spoj nabízí odjezd z autobusového nádraží v Zábřehu v 8.15, pro návrat zpět lze využít spoj, který z Dolního Bušínova odjíždí v 18.35 hodin.

PRAZDROJ LIDEM: Zástupci 17 organizací převzali šeky

Celkem 17 projektů bude realizováno z celkové částky 2,5 mil. Kč, kterou na rozvoj regionu věnoval Plzeňský Prazdroj prostřednictvím programu PRAZDROJ LIDEM. Symbolické šeky dnes převzali zástupci organizací z Ostravska, Frýdecko-Místecka, Třinecka a Jablunkovska, kde budou projekty realizovány.

Priessnitzovy lázně oslaví světový den vody

Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku získaly věhlas díkyživotodárné síle horských pramenů a vodoléčbě svého zakladatele Vincenze Priessnitze. Letos si už podruhé zajímavým programem připomenou světový den vody a tedy i klíčovou roli vody pro život.  

PROČ BOJUJE REALIZAČNÍ TÝM O ZÁCHRANU HRACHOVKY? aneb jedna velká přímá řeč!

Takto zní obligátní otázka, kterou nám často klade mnoho našich známých, přátel, ale i lidé z veřejnosti. Hrachovka je projekt se sedmnáctiletou tradicí. Je rozhodně pravda, že se několik let potýkala s nemalými problémy. Mnoho lidí nás odrazovalo tuto tradici oživovat. „Nechte ji tak, zastavte ji alespoň na rok, ať si veřejnost uvědomí, že zde kultura a tradice typu Hrachovky chybí.

Procházka zimními Hukvaldy

Krásné modré nebe a teplota plus dva stupně. To přeci volá po nějaké romantické procházce. Přinášíme Vám jeden tip, kde se můžete takto romanticky cítit. Většina hradů a zámků je v zimních měsících uzavřena. Některé jsou otevřeny a nabízejí zimní prohlídky. Pokud Vám ovšem stačí se na hrad jen dívat, tak zkuste navštívit oboru pod hradem Hukvaldy.

Projektová příprava přehrady Nové Heřminovy pokračuje

Od ledna 2014 pokračují práce na přípravě opatření na zvýšení protipovodňové ochrany obcí na řece Opavě pod názvem „Opatření na horní Opavě“. Činnosti navazují na zpracovaný a vládou České republiky schválený investiční záměr celého opatření. Ten obsahově zahrnuje návrh nádrže Nové Heřminovy a návrhy souvislých protipovodňových a říčních úprav pod nádrží do města Krnova a pomístních úprav až do obce Holasovice, a to včetně řady dalších opatření v oblasti povodí horního toku řeky Opavy. Záměr jako celek představuje více než padesátku samostatných staveb.

Projekty krajské galerie navštívilo v loňském roce přes sto tisíc návštěvníků

V loňském roce zhlédlo výstavy a doprovodné programy, které připravila nebo na kterých spolupracovala Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, přes 100 000 návštěvníků.

PROMÍTÁME V BARVÁCH Z JEDNOHO SVĚTA

Spolek Upstairs ve spolupráci s Hudebním oddělením Knihovny města Ostravy uskuteční v pátek 14.2.2014 první PROMIÍTÁNÍ V BARVÁCH. Od 15-20 hodin můžete zhlédnout tři filmy uplynulého ročníku festivalu JEDEN SVĚT.

Průvodce bodoval ve Velké ceně cestovního ruchu

Třetí místo Velké ceny cestovního ruchu v kategorii Nejlepší turistický produkt si z vyhlášení na veletrhu REGIONTOUR odneslo Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu. Úspěšným produktem se stal průvodce Jeseníky: s Nebelem po Semmeringu.

První kola soutěže Radegast Líheň ovládli zahraniční hudebníci!

Již dlouho dopředu se vědělo, že kvalita slovenských skupin, přihlášených do největší československé klubové soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň, je velmi vysoká. Skutečně to potvrdila již první kola konaná tento týden ve čtyřech klubech v Moravskoslezském kraji. Ve třech z nich se z vítězství a postupu radovali zástupci našich východních sousedů!

První třicítka v rekodrním čase!

Téměř bez využití běžných reklamních toků se nám do soutěže přihlásila první třicítka kapel! Děkujeme za zájem a můžeme slíbit další pozitivní novinky! Nejen Radegast přislíbil zvýšenou podporu!

Před vsetínským Domem kultury je k vidění pouliční výstava s názvem Židovská synagoga ve Vsetíně

V letošním roce uplynulo 75 let od vypálení židovské synagogy ve Vsetíně, která dříve stávala na dnešní ulici Štěpánská. Vzpomínce na tuto událost se rozhodli pracovníci Domu kultury Vsetín věnovat několik komponovaných akcí, které probíhají již od ledna na nejrůznějších místech ve městě Vsetín.  

Překonání rekordu o nejdelší autodráhu v České republice

Kulturní dům Bludov ve spolupráci se Zbyňkem Poislem připravuje na rok 2014 další rekord: Překonání rekordu o nejdelší autodráhu v České republice.

Přihláška do V. ročníku dětské výtvarné soutěže „Western a koně očima dětí“ - téma 30 let Pony Expressu

Dětskou soutěž vypisuje WESTERN KLUB z.s. Suchdol nad Odrou ve spolupráci s Městysem Suchdol nad Odrou již po páté. Letošní ročník soutěže má za cíl seznámit mladou generaci s minulostí i současností koňské pošty Pony Expressu, která v letošním roce slaví již 30tý ročník své existence. Soutěžní práce tak budou mít za úkol zpracovat westernové prostředí přepravy pošty na koních Evropského Pony Expressu formou výtvarného projevu, kterým je např. malba, linoryt, maketa atd.

Přijďte na zápas Ostravy a Frýdku-Místku v MINIVOLEJBALE V BARVÁCH

Český volejbalový svaz společně s OC Forum Nová Karolina v Ostravě připravil na pondělí 21. října Minivolejbal v barvách – napínavý souboj hráčů 1. až 6. tříd Ostravy a Frýdku-Místku v minivolejbale.

Přijďte se rozloučit se starým Akordem

Poslední měsíc před rozsáhlou rekonstrukcí bude program v DK Akord obravdu nabitý.

Přijďte se vydat na Vzduchoprázdniny spolu s Karlem Plíhalem

Český folkový zpěvák, kytarista, textař, hudební režisér a aranžér Karel Plíhal přijede na Vsetín, kde se 19. března od 19.00 hodin uskuteční v malém sále DK Vsetín jeho koncert s názvem Vzduchoprázdniny.

Přípravy na 7. ročník Vsetínského filmového maratonu vrcholí

Již sedmým rokem se systematicky věnují lidé ze vsetínského filmového klubu kinematografii zemí Balkánského poloostrova. Každoročně připravují ve spolupráci s Domem kultury Vsetín a Městem Vsetín třídenní filmovou přehlídku, která nabízí ty nejzajímavější snímky, zaměřené vždy na produkci jedné konkrétní balkánské země za účasti významných hostů.

Pustevny a Radhošť, poslední zimní výlet...?

Pravděpodobně jeden z posledních opravdu zimních výletů na Pustevny v Beskydech se pravděpodobně povedl tento víkend. Během tohoto týdne budete mít asi poslední možnost, alespoň podle toho, co nám předvídají meteorologové. Nabízíme Vám malé nahlédnutí na zimní vrcholky.

RADEGAST Beskydský šerpa 2010

V rámci Adrenalin Cupu 2010 se uskuteční 2. ročník závodu pro pravé chlapy – Radegast Beskydský šerpa.Čtyřčlenné týmy mají za úkol pomocí speciální šerpské krosny vynést na zádech sud s 50 litry piva Radegast na vrchol Lysé hory. Závod, který je jedinečný nejen v Česku, ale i na celém světě, začne hned po startu běžců na fotbalovém hřišti v Ostravici.

Radegast byl jednou z hvězd letošních Colours

Rekordní počet návštěvníků Colours v areálu Dolní oblast Vítkovice a přidruženého Festivalu v ulicích, jehož byl Radegast hlavním partnerem, vypilo během všech festivalových dní více než 240 000 piv. Návštěvníkům nabídnul 15 různých druhů piv, včetně letní novinky Radegast Letní Krýgl, a navýšil počet výčepních míst i stanů.

Radegast dá na oslavu vítězství Ostravanům 2015 piv

Nošovice, 6. 9. 2010 – S velkým napětím budou obyvatelé Ostravy sledovat středeční rozhodnutí komise o přidělení titulu Evropské hlavní město kultury 2015. O další důvod, proč mačkat vší silou palce, se postaral Radegast. Na oslavu případného vítězství totiž věnuje 2015 piv.

Radegast den láká do Nošovic na skvělý program a tradiční nefiltrovaný Radegast

Sobota 11. září je datum, které nechybí v diáři každého příznivce nejoblíbenějšího piva na Moravě. V Nošovicích se totiž koná Radegast den, letos okořeněný 40. výročím pivovaru.

Radegast hledá fanoušky, které je skutečně slyšet. Překoná někdo 119,3 decibelů?

Jako startující letadlo. Tak loni fandili hokejoví příznivci Vítkovic, kteří byli těmi nejhlasitějšími. Jejich 119,3 decibelů je pořádnou výzvou pro příznivce účastníků play off nejvyšší hokejové soutěže.

Radegast líheň 2013 - Amatérští hudebníci mají poslední šanci!

Poslední šanci se přihlásit mají hudební skupiny z celé České i Slovenské republiky, aby se mohly zúčastnit zřejmě největší soutěže amatérských hudebníků v těchto končinách.

Radegast Líheň 2013 - Druhá kola soutěže pro regionální kapely!

Naprostý opak prvního kola se konal v kole druhém největší československé soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň 2013. I díky faktu, že v druhém kole nastoupilo nejvíce skupin z Ostravska, slavil tento region úspěch v počtu tří postupujících možných čtyřech. Jediným přespolním, kdo se do kvarteta druhého kola dokázal probojovat, se stali slovenští Lavalier z Bratislavy.

RADEGAST LÍHEŇ 2013 - Finále soutěže hudebníků bude mezinárodní!

Očekávané mezinárodní obsazení bude mít Velké finále dvanáctého ročníku soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň! Ve čtvrtek se o tom rozhodlo ve dvou semifinálových kolech konaných v Havířově a Ostravě. Z více než dvou set přihlášených skupin nakonec do bojů o atraktivní ceny postoupil čtyřlístek složený po jedné kapele z Čech, Moravy, Slovenska a Polska.

RADEGAST LÍHEŇ 2013 - Finále soutěže hudebníků ve velkém!

Tradičně ve velkém se bude slavit velké finále mezinárodní soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň! Jeho dvanáctý ročník vyvrcholí symbolicky ve velkém sále klubu Garage v Ostravě-Martinově už tuto sobotu od páté hodiny odpolední. Hosty čekají čtyři nejlepší kapely, dva hosté a řada dárků.

RADEGAST LÍHEŇ 2013 - Hudební skupiny se ještě mohou hlásit!

Právě v těchto dnech vrcholí přípravy na již dvanáctý ročník jedné z největších soutěží amatérských hudebníků v zemi známé pod názvem Radegast Líheň. Přesto se ještě hudebníci mohou hlásit – na jejich přání prodloužili pořadatelé z havířovské Viking agency termín uzávěrky do 31. ledna 2013.

Radegast líheň 2013 - Radegast Líheň ukončila čtvrtá základní kola

Téměř padesátku soutěžících skupin už mohli vidět fanoušci největší československé soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň 2013. Po skončení čtvrtých základních jich bylo přesně 46 a radovali se jak domácí, tak několik skupin ze Slovenska. Ve čtvrtých kolech ale domácí dalšího postupujícího nepřidali.

Radegast líheň 2013 - Radegast Líheň zažije mezinárodní kolo! Soutěž hudebníků čeká česko-slovensko-polský souboj!

Jen slovenští Fishing Strip z Topolčan dokázali v pátém kole soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň 2013 nabourat suverenitu moravských kapel. Ve třech ze zbývajících ze čtyř klubů uspěly kapely z Olomoucka a Ostravy.

RADEGAST LÍHEŇ 2013 - Semifinále soutěže bude mít mezinárodní obsazení!

Každý ročník soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň je něčím výjimečný a nejinak tomu je v ročníku dvanáctém, který právě vrcholí. Do semifinále se totiž probojovalo dosud nejvíce slovenských kapel a dokonce poprvé i skupina z Polska! Obě semifinále proběhnou souběžně ve čtvrtek 18. dubna v Jazz clubu v Havířově a klubu Garage v Ostravě-Martinově a setká se v nich jeden zástupce Moravy, jeden zástupce Čech, jeden zástupce Polska a hned pětice kapel ze Slovenska.

Radegast Líheň 2013 - V třetích kolech soutěže uspělo celé Československo!

Ze všech koutů České i Slovenské republiky uspěly skupiny ve třetích kolech největší československé soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň 2013. Fanoušci, kterých neustále přibývá, v klubech viděli velmi rovné hudební souboje trojic skupin s rozličnými hudebními styly a rozhodování poroty bylo tentokrát více než těsné!

Radegast Líheň 2014 - Tři nové kluby v kraji poprvé přivítají soutěž hudebníků!

Hned ve třech klubech najednou se bude v tomto roce historicky poprvé konat největší československá klubová soutěž amatérských hudebníků Radegast Líheň. I když pojem československá je po loňském ročníku minulostí, když soutěž poprvé vyhrála skupina Behavior z Polska.

Radegast Líheň 2014: Moraváci dominovali ve čtvrtém kole hudební soutěže!

Poprvé v soutěži se radovali z postupu v „domácích“ klubech moravské kapely. Zejména v Ostravě se poprvé zadařilo ostravské partě Staré ženy a postup domácích o den dříve v třineckém klubu Barrocko potvrdili téměř domácí česko-těšínští Bratři v triku.

Radegast Líheň míří do prvního čtvrtfinále!

Velmi netradičně už na velikonoční pondělí zahájí prvním čtvrtfinálovým kolem svou další pouť soutěž amatérských hudebníků Radegast Líheň 2013. Po základních kolech se projevila síla slovenské muziky, když v prvních čtvrtfinále z dvanácti kapely vystoupí hned pět ze Slovenska!

Radegast Líheň zná účastníky základních kol!

Více než 200 hudebních skupin se, do uzávěrky na konci ledna, přihlásilo do soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň. Dvanáctý ročník oblíbené soutěže letos nabídne celkem 35 koncertů ve čtyřech klubech na Ostravsku, během nichž se představí 72 hudebních seskupení všech možných žánrů.

RADEGAST NABÍDNE V ČESKU OJEDINĚLÉ PIVO

Nové pivo pro letní sezónu uvádí na trh Radegast. Ve stovkách hospod na Moravě a Slezsku se bude čepovat Radegast Letní Krýgl. Světlé výčepní pivo obohacené o přírodní aroma citrusových plodů si ponechává výraznou hořkost charakteristickou pro pivo Radegast. Tato pivní kategorie je odlišná od míchaných nápojů z piva, tzv. radlerů a není dosud v Česku příliš zastoupená. Výjimečné pivo Radegast Letní Krýgl si budou moci vychutnat i návštěvníci festivalu Colours of Ostrava.

Radegast nabízí 320 piv za historický předmět

Nošovice 3. 6. 2010 – Historické fotografie, předměty, pivovarské nástroje či cokoliv dalšího mapujícího historii by mělo ozdobit výstavu pořádanou v rámci oslav 40. výročí založení pivovaru Radegast.

Radegast Ostravský šerpa: Boj se sudy piva mezi hradem a Landek parkem

Ostrava, 30. 7. 2011 – Ostravou v sobotu prošly desítky šerpských týmů. Na trati dlouhé osm kilometrů, která vedla ze Slezskoostravského hradu do Landek parku, se tak postaraly místním o neobvyklou podívanou a sobě o nezapomenutelný zážitek. Nejrychleji se do cíle dostal tým „Či já vím“. Dvojice ve složení Václav Tyleček a Rudolf Mališ dosáhla času 1 odina, 18 minut, 58 sekund.

RADEGAST PŘICHÁZÍ S UNIKÁTNÍM ŘEŠENÍM EKOLOGICKÉ LIKVIDACE ODPADNÍCH ETIKET

Nošovice, 29. 2. 2012 – Řešení, jak ekologicky naložit s odpadními pivními etiketami, našli specialisté na oblast udržitelného rozvoje v pivovaru Radegast ve spolupráci s odborníky na kompostování. Odpad, který vznikne při důkladném mytí skleněných lahví před jejich opětovným naplněním, nyní slouží jako vedlejší surovina pro výrobu kompostu.  

Radegast přivítal jubilejního návštěvníka a představil novinky pro zimní sezónu

Velké překvapení zažil v pátek 8. listopadu Michael Carbol ze Zelinkovic (místní část Frýdku-Místku). Stal se totiž letošním 11 111. návštěvníkem exkurzní trasy pivovaru Radegast a symbolicky v 11 hodin tak převzal pamětní certifikát, dva kartony piva a dárkový poukaz na skleněný půllitr s vybroušeným vlastním jménem.

Radegast slavnostně otevřel nové Návštěvnické centrum

Pivovar Radegast je atraktivní turistický cíl regionu a k letošnímu 40. výročí svého založení nadělil všem zájemcům o správně hořké pivo nové lákadlo. Zástupci Radegastu společně s primátorkou Frýdku-Místku Evou Richterovou a bubeníkem skupiny Buty Richardem Kroczkem totiž slavnostně otevřeli zbrusu nové Návštěvnické centrum.

Radegast svolal svůj kmen do Nošovic

Sobota patřila v Nošovicích oslavám čtyřicátin pivovaru Radegast. Na 8. ročník Radegast dne sem dorazilo přes 20 tis. lidí. Návštěvníci se bavili na čtyřech scénách, z nichž dvě nabídly program plný překonávání výzev.

Radegast uspěl na prestižní soutěži v Německu

V konkurenci piv z celého světa zabodoval v 10. ročníku prestižní soutěže European Beer Star v Německu světlý ležák Radegast Premium. V kategorii piv plzeňského typu získal stříbrnou medaili.

Radegast v Praze otevřel novou pivnici

V Praze byla slavnostně otevřena Radegastovna Perón, restaurace „zasvěcená“ pohanskému bohu Radegastovi a stejnojmenné pivní značce. V centru Smíchova vznikla zcela nová a originální restaurace, která nabízí pro Prahu méně obvyklou, o to atraktivnější, značku piva. Kompletní a náročná rekonstrukce rozsáhlých prostor trvala téměř jeden a půl roku. Nejnáročnější byla revitalizace sklepních prostor. Výsledkem je atraktivní místo ve dvou podlažích pro 200 hostů.

Radegast veze medaile ze soutěže v austrálii

Nošovice 14. 6. 2010 – Významný úspěch na jedné z nejprestižnějších pivních soutěží na světě získala piva Radegast.

Radegast získal stříbro na prestižní soutěži v Austrálii

Nošovice, 27. 5. 2011 – Umění nošovických sládků ocenila porota přední světové soutěže Australian International Beer Awards, která proběhla v Melbourne. Pivu Radegast Premium udělila v kategorii piv plzeňského typu stříbrnou medaili. Soutěže se letos zúčastnilo 241 pivovarů z 34 zemí světa. Takřka padesátičlenná mezinárodní odborná porota porovnávala 1 195 piv.

Radůza v Akordu zahraje písně z nového alba

Nejnovějším albem zpěvačky a multiinstrumentalistky Radůzy je Ocelový město z druhé poloviny roku 2012.

Rapotín otevřel nové centrum

Koordinační a komunikační centrum (KKC) vzniklo ve zrekonstruovaném objektu někdejšího kulturního domu v Rapotíně, který v roce 2005 vyhořel. Slavnostní otevření se uskutečnilo o víkendu 8. a 9. září v rámci Rapotínských hodů.

Razula láká na Slepé ryby, čír, králíka a kapelu Sjezdaři

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku zpestří lyžařům pravděpodobně jeden z posledních víkendů zimní sezóny podvečerem s country kapelou Sjezdaři a další gurmánskou akcí, tentokrát na téma „Speciality karlovské kuchyně“.

RegioJet srazil ceny - startuje Žlutou bombu: tisíce jízdenek Praha – Ostrava jen za 145 Kč

V prodeji jsou jízdenky za 145 Kč i na další trasy, a to na konec srpna a měsíc září. Prodej potrvá do této neděle.

Revitalizace Bílovky v CHKO Poodří a uvedení stavby do provozu

Státní podnik Povodí Odry realizoval v uplynulých dvou letech významnou stavbu v oblasti revitalizací, a to revitalizaci Bílovky. Revitalizací se rozumí úprava vodního toku, který byl v minulosti „regulován“, do stavu blízkého přírodnímu stavu.

Rezidence Nová Karolina zvýšila meziroční prodej o více než o polovinu

Rezidence Nová Karolina v Ostravě, bytový projekt realizovaný olomouckou stavební společností GEMO, zaznamenala meziroční nárůst prodeje bytových jednotek. V roce 2013 byla překonána hranice prodeje bytů ve srovnání s rokem předchozím o více než 55%.  

Rodinná konzervárna radí, jak doma správně zavařovat

Manufaktura na zavařování masových lahůdek a plodin úspěšně funguje v Zábřehu na Moravě. Má název Via Delicia a její majitel Olin Bezchleba nabízí zákazníkůmlahůdky jako špendlíkový džem, králičí paštika, hříbky v jemném octovém nálevu nebo farmářskou bedýnku z jesenických lesů.

Rozhlasové jednohubky v minutovém balení

Od prvního října vnese Český rozhlas svěží vítr do svého vysílání zcela novým formátem – rozhlasovou hrou, která netrvá déle než jednu až dvě minuty. Vysílání těchto rozhlasových jednohubek zahájí Český rozhlas téměř na všech svých stanicích 1. října. Kdo nestihne vysílání, může si vybrat z desítek her na webové stránce minutovehry.cz.

Rozsvícený vánoční strom a tři autogramiády

Světlo Vánoc zalije tento pátek 15. listopadu ostravský Avion Shopping Park. Přesně v 18 hodin bude u kavárny Grycan a prodejny New Yorker (vchod z ulice Výškovické) za doprovodu písní dětského pěveckého souboru slavnostně rozsvícen devítimetrový vánoční strom!

RWE City Cross Sprint 2013

RWE City Cross Sprint 2013: ve Vítkovicích vyhrál Dušan Kožíšek, nejlepší ženou byla Klára Moravcová. Exhibiční závod osobností vyhrál kanoista Jan Mašek.

RWE City Cross Sprint 2014

Dolní oblast Vítkovice: mistři klasického lyžování proti osobnostem českého vrcholového sportu. Na startu elita bílé stopy, kajakář Hradilek, skikrosař Kraus, atlet Mužík a další.

RWE City Cross Sprint 2014

Ostrava – Dolní oblast Vítkovice: Dušan Kožíšek obhájil loňské vítězství, druhý dojel Jakub Gräf, třetí Francouz Roddy Darragon. Z žen byla nejrychlejší Karolína Grohová.  

Rychlebské stezky triumfovaly v prestižní anketě DestinaCZe 2013

Velkolepý úspěch slaví Rychlebské stezky v Jeseníkách. Suverénně vyhrály anketu DestinaCZe 2013 v kategorii Trendy destinace. V prestižní internetové soutěži, kterou pořádá Česká centrála cestovního ruchu Czech Tousim, vedly od začátku hlasování až do samého konce. V silné konkurenci dalších atraktivních oblastí tak obstály stylem star – cíl.

Rychlebské stezky ve videoklipu

Rychlebské stezky (RS) lákají návštěvníky na blížící se cyklosezónu návštěvníky na internetu hned dvěma videoklipy. Oba představují nový Superflow trail. Snímky úspěšně bodují na internetových stránkách – druhý z nich má po necelých dvou týdnech na www.vimeo.com více než 15 tisíc zhlédnutí.

Ředitel ostravského NPÚ představí výsledky archeologických průzkumů nejstaršího „českého“ města Bruntálu

Nejstarším institucionálně založeným městem na území dnešní ČR je Bruntál, od jehož založení letos uběhlo (nejméně) 800 let. Ostravské územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v oblasti Bruntálu realizovalo archeologické výzkumy v nedávné době. Jejich výsledky představí veřejnosti ředitel NPÚ ÚOP Ostrava Michal Zezula, který průzkumy sám vedl, ve čtvrtek 24. 10. v Knihovně města Ostravy.

Řidiči, pozor i na Rudné

Upozorňujeme na nový speciální vůz POLICIE, který brázdí ostravské cesty a řidiče překračující povolenou rychlost umí velmi nemile překvapit.

S nadějí i bez ní v Českém rozhlase Ostrava

V ostravském studiu v prvním prázdninovém měsíci vzniká v produkci Centra výroby Českého rozhlasu rozhlasová adaptace divadelní hry Tomáše Vůjtka S nadějí i bez ní. Za text, který vychází ze vzpomínek Josefy Slánské, vdovy po popraveném generálním tajemníkovi strany Rudolfu Slánském, získal Tomáš Vůjtek cenu Alfréda Radoka.

S pěsničkú na světa kraj s Jankem Rokytou

Rozhlasový dokument „S pěsničkú na světa kraj s Jankem Rokytou“ připomene nedožité 75té narozeniny hudebního redaktora, dramaturga, publicisty, muzikanta a významného folkloristy Jana Rokyty. Hodinový dokument odvysílá na svých frekvencích Český rozhlas Ostrava v sobotu 20. dubna od 10.00 hodin.

Sedmý ročník středoškolské studentské konference v Ostravě měl celorepublikový rozměr

Pod názvem Druhá kultura v Československu se na Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě-Porubě konala ve dnech 29. února a 1. března 2012 již tradiční studentská konference. Letos probíhala v rámci projektu Moderní dějiny do škol, podpořeného prostředky Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Evropského sociálního fondu a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.

Seznamte se s TECHNO TRASOU a projděte nejúžasnější technické památky v Moravskoslezském kraji!

Znáte technické památky v Moravskoslezském kraji? Víte, že díky nové TECHNO TRASE, spojující dvanáct nejvýznamnějších technických památek MSK, můžete prožít třeba i Fajne léto?

Schubertova soutěž sahá po prestižní ceně

Mezinárodní Schubertova soutěž pro klavírní dua, která se koná v Jeseníku každé dva roky, má šanci získat prestižní kulturní ocenění.  

Ski4Fun Cup 2013 odstartuje na Bílé

Chcete si vyzkoušet atmosféru lyžařských závodů, jaké znáte z televizních obrazovek? Myslíte si, že jste rychlí, a chcete si to ověřit v porovnání s ostatními? Pak přijeďte 19. ledna 2013 do Ski areálu Bílá, kde se uskuteční první ze čtyř závodů Ski4Fun Cupu 2013.

Sladkoplodý jeřáb se vrací do Jeseníků

Je libo jeřabinového likéru či marmelády z jeřabin a hrušek? A kde vlastně roste jeřáb vhodný ke kuchyňskému zpracování? Jeřáb moravský sladkoplodý patří k původním plodinám našeho regionu a nyní se díky občanskému sdružení Eberesche vrací do zahrad i podél cest.

Slavný Zvi Hecker ve čtvrtek osobně zahájí festival architektury v GVUO

Výstavní sály Galerie výtvarného umění v Ostravě budou v březnu a dubnu věnovány architektuře, a to v rámci mezinárodního festivalu ARCHIKULTURA 2014. V ostravském Domě umění budou uvedeny čtyři z výstav, které VI.: ročník festivalu nabízí. Návštěvníky krajské galerie seznámí s tvorbou slavného izraelského architekta Zvi Heckera, dánskou architekturou, dílem barcelonského studia BAND a sbírkou Světoví architekti o architektuře.

Slezskoostravský Rock-Fest 2012 open air na Hradě!!!

5. ročník Slezskoostravského Rock-Festu open air proběhne po vydařených zkušenostech z minulých let opět na Slezskoostravském hradě dne 25. srpna 2012 od 11.30 – 23.00 hodin.

Slezskou kuchyni nabízí Hotel Dlouhé Stráně

Pokrmy jako slezská bramboračka, uzené maso s křenovou omáčkou či brambory na loupačku s tvarohem se zařadily na jídelní lístek restaurace Hotelu Dlouhé Stráně v Koutech nad Desnou. Receptury vychází ze slezské kuchyně, která byla zdejšímu regionu blízká.

Slovenské kapely nastoupí do druhého kola Radegast Líhně!

Mezinárodní obsazení bude mít druhé kolo třináctého ročníku největší československé klubové soutěž amatérských hudebníků Radegast Líheň. Zatímco v prvním kole dominovaly moravské kapely a také zúročily své nasazení, v druhém kole už potěší fanoušky skupiny z celého Česka i Slovenska.

Smalty lákají do regionu české i zahraniční umělce

Prastarou techniku smaltu oživují v Moravskoslezském kraji pravidelná tvůrčí setkání s účastí zahraničních umělců. Sympozium Frýdlantský umělecký smalt se koná ve Frýdlantu nad Ostravicí. Účastníci sympozia Smalt Art Vítkovice tvoří umělecká díla ve smaltovně společnosti Vítkovice v Ostravě.

Soutěž amatérských hudebníků Radegast Líheň právě startuje!

Se spoustou novinek startuje již příští týden největší klubová soutěž amatérských hudebníků v republice Radegast Líheň. Dvanáctý ročník letos nabídne celkem 35 koncertů ve čtyřech klubech na Ostravsku, během nichž představí 72 hudebních seskupení všech možných žánrů z České a Slovenské republiky a premiérově i z Polska.  

Soutěž Foto Fest spuštěna!

Amatérští fotografové z Moravskoslezského kraje se mohou opět zúčastnit soutěže Foto Fest, kterou pořádá Dům kultury Akord.

Soutěž hudebníků Radegast Líheň startuje a láká na spoustu novinek!

Celkem 223 hudebních skupin se stihlo do konce ledna přihlásit do třináctého ročníku největší československé klubové soutěž amatérských hudebníků Radegast Líheň. Odborná porota z nich vybrala 72, které si zahrají ve čtyřech moravských klubech a první koncert soutěže se koná už 19. února!

Soutěž hudebníků roste tryskovým tempem!

Opravdu téměř tryskovým tempem se dějí změny ohledně třináctého ročníku největší československé klubové soutěže amatérských hudebníků Radegast Líheň. Přibývají atraktivní ceny, partneři, mění se kluby a připravuje se i Velké finále s atraktivními Patrony soutěže. Vše dokládají desítky přihlášených kapel během pár týdnů.

Soutěž Křížem krajem láká turisty na dvanáct míst našeho kraje

Prvním prázdninovým dnem začíná již sedmý ročník oblíbené turistické soutěže Českého rozhlasu Ostrava s názvem „Křížem krajem“.

Soutěž Křížem krajem zavede turisty nově do dvou krajů

V neděli 1. července startuje již osmý ročník oblíbené turistické soutěže s názvem „Křížem krajem“. Letos nově spojily síly ostravské a olomoucké regionální studio Českého rozhlasu a pořádají soutěž společně. Soutěžní karta tak zavede účastníky na dvanáct zajímavých míst obou krajů. Výherci se mohou těšit na výhry v podobě zájezdů, horských kol, elektroniky, sportovního vybavení a dalších atraktivních cen.  

Soutěž muzikantů startuje! Kapely se mohou hlásit do Radegast Líhně!

Je tady začátek listopadu a už nyní se rozjíždí v pořadí třináctý ročník soutěže amatérských hudebníků - Radegast Líheň! Přihlašovací formulář na stránkách soutěže www.lihen.cz je aktivní a pořadatelé se těší na spoustu skvělé nové muziky!  

Soutěžte se Slavnostmi města Šumperka

Do konce května mohou zájemci soutěžit o ceny na webu města Šumperka www.sumperk.cz. Nacházejí se zde tři otázky související s historickou událostí, kterou Slavnosti města Šumperka každoročně první víkend v červnu připomínají.

Souznění 2013 - 15. ročník

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel. 12. - 15. 12. 2013 – Václavovice, Frýdek-Místek, Kozlovice (Beskydy), Ostrava. CONSONANCE 2013: 15th International Festival of Advent and Christmas Traditions, Carols, and Handicrafts - 12th to 15th December 2013

SOUZNĚNÍ 2013 (15. ročník)

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel. 12. - 15. 12. 2013 – Václavovice, Frýdek-Místek, Kozlovice (Beskydy), Ostrava. CONSONANCE 2013: 15th International Festival of Advent and Christmas Traditions, Carols, and Handicrafts - 12th to 15th December 2013

Souznění 2013 po třetí

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel. 12. - 15. 12. 2013 – Václavovice, Frýdek-Místek, Kozlovice (Beskydy), Ostrava.  

Souznění 2013: Pátek 13. 12. 2013 – kostel sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku

Datum, které pověrčivým nahání hrůzu, Souznění nijak negativně nepoznamenalo. A co víc, pověstný pátek 13. přinesl rekord, protože ještě nikdy v historii toho Mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel nebylo během koncertu v kostele sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku plno. Až letos.

Souznění 2013: Sobota 14. 12. 2013 – Kozlovice

Jsou situace, které se neustále opakují, a přesto nebudou nikdy zavánět stereotypem. Třetí den festivalu Souznění patřil jako každoročně Kozlovicím, a opět zde panovala nálada, která oblažila srdce i duše všech přítomných.

Speciální nabídka CK JUHÁSZ

Internetový portál SEVERNÍ MORAVA Vám ve spolupráci s partnerem CK JUHÁSZ přináší speciální akci.

Speciální vodobar nabídne čerstvou vodu z kohoutku

Nedostupnost vody z kohoutku na řadě akcí vyřešila společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK). Vyvinula a vyrobila takzvaný vodobar. Ten je napojen na vodovodní řád a umožňuje lidem osvěžit se čerstvou vodou z vodovodu.

Společnost CTP slavnostně otevřela interaktivní podchod v IQ Ostrava

Společnost CTP ve spolupráci s městem Ostrava slavnostně představila a uvedla do provozu umělecký interaktivní podchod spojující administrativní komplex IQ Ostrava s městskou hromadnou dopravou, která vede do všech koutů Ostravy.

Stavby z vlnité lepenky

Střední průmyslová škola stavební z Opavy postoupila do finálového kola mezinárodní soutěže Stavby z vlnité lepenky. Finále se uskuteční ve středu 19. června v Praze v prostorech Národního zemědělského muzea.

Stezka pro seniory a jejich vnoučata

V plném proudu jsou přípravy na vybudování nové turistické atrakce v Dolním Bušínově. V areálu Rekreačního střediska Bozeňov vyroste zážitková stezka, která na deseti stanovištích nabídne návštěvníkům venkovní společenské hry společně se speciálními posilovacími stroji. Dokončena bude v průběhu prázdnin.

Strašidelné ohně se v Akordu rozzáří za každého počasí

Zcela novou multižánrovou akci – Strašidelné ohně – chystá na sobotu 27. 10. Dům kultury Akord. Na celé odpoledne od 14 hodin až do noci je připraven bohatý kulturní program, ze kterého si jistě vybere každý – strašidelná stezka pro nejmenší, pohádky, ohňová show, divadla s ohnivými efekty a na závěr diskotéka pro mladé i starší, neboť dýdžejové z recesního souboru Nahodile pouští prověřené české a světové hity od 60. let po současnost.

Studenti medicíny bojují proti diabetu také v Ostravě

Také v Ostravě budou studenti medicíny bojovat 14. listopadu proti diabetu. Právě na tento den – na počest data narození objevitele inzulinu Fredericka Bantinga – připadá dle Světové zdravotnické organizace Světový den diabetu. Studenti medicíny sérií několika aktivit přiblíží široké veřejnosti možnosti prevence diabetu 2. typu, jeho léčbu, rizika pozdních komplikací či celkový pohled na život diabetika.

Studenti z Ostravy postaví most z vlnité lepenky. V soutěži je rekordních 32 škol z Česka i Slovenska

Mosty v mém okolí. Takové je zadání 7. ročníku projektu Stavby z vlnité lepenky, který je určen nejen středním stavebním školám z Česka, ale letos poprvé i ze Slovenska. Mezinárodní soutěže se také účastní Střední průmyslová škola stavební z Ostravy. Cílem projektu je poukázat na ekologické přednosti vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Do letošního ročníku se přihlásil rekordní počet 32 škol, z nichž 20 je z Česka a 12 ze sousedního Slovenska. Vítězná škola, která zpracuje nejlepší model mostu, získá odměnu ve výši 30 tis. Kč. Pořadateli jsou český a slovenský svaz výrobců vlnitých lepenek.

Studenti z Ostravy postavili most z vlnité lepenky

Studenti Střední průmyslové školy stavební z Ostravy postavili most z vlnité lepenky, ekologického obalového materiálu. Zapojili se tak do 7. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky, která je určená středním školám zaměřeným na stavebnictví z Česka a letos poprvé i ze Slovenska.

Svatební veletrh na zámku v Kravařích - jediný svatební veletrh na Opavsku

Inspirace nejen pro Vaši svatbu…

Svavar Knútur a Žamboši v ostravském Abbey Road!

Cyklus koncertů v přímých přenosech Radio Ostrava Live přivítá v únoru vycházející islandskou písničkářskou hvězdu Svavara Knútura a oceňovanou vsetínskou folkovou formaci Žamboši. Oba interpreti vystoupí v Hudebním studiu Českého rozhlasu Ostrava ve čtvrtek 21. února od 18.00 hodin. První hodina koncertu se bude vysílat v přímém přenosu.

Šaryk vzpomíná – příhody čtyř tankistů a jejich věrného psa z kultovního románu ožívají na jevišti DLO

Poslední premiéra letošní sezóny v Divadle loutek Ostrava připomene divákům slavné epizody kultovního románu (a pozdějšího televizního seriálu) Čtyři tankisté a pes. Pod názvem Šaryk vzpomíná ji ostravští loutkáři připravili za režijního vedení Radovana Lipuse. Novou inscenaci diváci poprvé uvidí na alternativní scéně DLO 24. května v 17 hodin.

Šerpové se pořádně zapotili. Sudy zamířily z hradu do Landek parku.

Ostrava, 30. 7. 2011 – Ostravou prošli v sobotu 30.7. desítky šerpů s pivními sudy na zádech. Poprvé se tady uskutečnil unikátní závod Radegast Ostravský šerpa. Osmikilometrovou trasu ze Slezskoostravského hradu do Landek parku zvládli nejlépe Václav Tyleček s Rudolfem Mališem, kteří dosáhli času 1 hodina, 18 minut, 58 sekund.

Šťastný pátek třináctého pro soutěžícího Křížem krajem

Turistická soutěž Křížem krajem není ani ve své polovině a už zná vítěze bonusové ceny v podobě hodinek zn. Casio. Ty získal Tomáš Smelík z Havířova za nejrychleji doručenou a správně vyplněnou hrací kartu. Ta byla doručena do Českého rozhlasu Ostrava v pátek 13. července.

Štramberské uši v přímém přenosu Moravského roku

Malebné město Štramberk s proslulou Trúbou přivítá v sobotu 28. dubna první letošní přímý přenos Moravského roku. Společný projekt moravských stanic Českého rozhlasu s názvem Moravský rok představí v letošním roce nejrůznější chutě a vůně specialit z celé Moravy a Slezska. Dvouhodinový přímý přenos s názvem Štramberské uši začne v 10.00 hodin.  

Šumperk se pyšní nezvykle bohatou kulturní nabídkou

Šumperk neláká turisty jen na jedinečnou architektonickou podobu, díky které se městu říkávalo „malá Vídeň“. Pro návštěvníky i místní obyvatele je zde připravena celoroční bohatá kulturní nabídka. Šumperk patří bezpochyby mezi „nejkulturnější“ města v Česku. Navzdory jeho velikosti a počtu obyvatel se zde koná nebývalé množství velkých festivalů a kulturních přehlídek.

Šumperské muzeum sahá po zápisu do Guinessovy knihy

Sedmdesát pět let trvalo,  než se znovu pohromadě sešlo třináct flašinetů vyrobených v rodinné dílně Kolba. Firma vyráběla hudební nástroje od roku 1864 v Pekařově v Jeseníkách, letos tedy uplyne 150 let od jejího založení.

Tábor s koňmi - poslední volná místa !!!

Středisko volného času Korunka, Ostrava-Mariánské Hory, příspěvková organizace nabízi poslední volná místa na LETNÍM REKERAČNÍM TÁBOŘE S KOŇMI!  

Tajemná vůně Islandu ve vysílání ČRo Ostrava

Český rozhlas Ostrava nabízí svým posluchačům další mimořádný hudební zážitek. V úterý 16. srpna v 18 hodin vystoupí ve studiu S1 v rámci série Radio Ostrava Live islandská skupina Árstíðir, která zavítá do České republiky, a do střední Evropy vůbec, poprvé.  

TANEC OSTRAVA 2013 – to je řada originálních tanečních projektů

Multižánrové centrum Cooltour na Černé louce za podpory OC Forum Nová Karolina v Ostravě připravilo 13. ročník festivalu soudobého tance, pohybového a fyzického divadla Tanec Ostrava 2013. Festival se uskuteční od 24. října do 13. listopadu 2013. Ke zhlédnutí bude řada originálních projektů české i zahraniční nezávislé taneční scény, které sbírají mnohá ocenění nejen doma, ale i v zahraničí. Domovskou scénou festivalu bude již tradičně Multižánrové centrum Cooltour na Černé louce. Část programu se ale odehraje také před OC Forum Nová Karolina v Ostravě, v Divadle Loutek, Staré Aréně či Minikino kavárně.  

Tanečníci Akcentu Ostrava se chystají na letošní poslední mezinárodní soutěž!

Letošní taneční sezóna se blíží ke konci a tanečníci ostravského Akcentu pomalu sčítají medaile. V polovině října reprezentoval Akcent Českou republiku hned na dvou soutěžích - mistrovství Evropy v show dance v ruském Petrohradu, kam odjeli pouze tanečníci hlavní věkové kategorie a mistrovství Evropy v latino tancích v rakouském Grazu.

Tanya Tagaq a její totální vokální improvizace 1. dubna v Ostravě!

Nejznámější současná inuitská zpěvačka, která v roce 2008 s velkým úspěchem vystoupila na Colours of Ostrava, se do moravskoslezské metropole vrací. Tanya Tagaq vystoupí v rámci koncertů projektu Solo Colours Concerts 1. dubna v multižánrovém centru Cooltour ve 20.00 hodin a nabídne divákům originální a světoznámé pojetí hrdelního zpěvu.

Technické muzeum Tatra, úprk před zimou

Jste ze Severní Moravy nebo sem jen míříte pracovně či na výlet? A máte už dost toho bílého humusu nebo jste jen fanda techniky? Potom zkuste navštívit Technické museum Tatry v Kopřivnici.

Temně hořké prohlídky pivovaru Radegast se v roce 2013 staly hitem

Pivovar Radegast zaznamenal v uplynulém roce obrovský zájem o svoji novinku – speciální „Temně hořkou prohlídku“, kterou představil společně se zimním pivním speciálem Radegast Temně hořký. I díky této specialitě se do pivovaru vypravilo více než 13 500 turistů. U návštěvníků zaznamenala také úspěch celá řada kulturně společenských akcí, které pivovar organizoval nebo hostil.

Tesaři a kováři živě ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava

Staré profese cechů tesařů a kovářů ožijí na frekvencích Českého rozhlasu Ostrava. V sobotu 30. července zavítá do Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm přenosový vůz ostravské stanice ČRo.

The Times radí: V Jeseníkách omládnete o sedm let

Jeseníky znovu upoutaly pozornost prestižního deníku The Times. loni v lednu zařadil list nejvyšší moravské pohoří mezi 46 míst na světě, která stojí za to v roce 2013 navštívit. nyní věnovala britská verze The Times celou dvoustranu tipu na výlet do karlovy studánky a jejího okolí.

TIBET – POETICKÁ KYTAROVKA Z BRNA V OSTRAVSKÉM ABBEY ROAD

Ve čtvrtek 14. března se ve Studiu 1 v Českém rozhlase Ostrava představí brněnská kapela Tibet. Stálice české klubové scény a velkých festivalů vystoupí v rámci série koncertů Radio Ostrava Live.  

Tip na výlet

Na návštěvníky silničního muzea ve Vikýřovicích čeká další retro výstava. Nová expozice nabízí historii motocyklů.

Tip na výlet

Nejodlehlejší tuzemské hory, blízké Jeseníkům ožijí v sobotu 11. května turistickým pochodem.

Tip na výlet

Nové středisko ekologické výchovy na Švagrově se v následujících týdnech dočká otevření.

Tip na výlet

Začněte pomalu vytahovat pohorky ze skříně a masírovat svaly - i letos se uskuteční tradiční turistický pochod krásami Rychlebských hor!

Tip na výlet

Nový železniční skanzen láká k prohlídce na cyklostezce mezi Lupěným a Hněvkovem, která vznikla na někdejším drážním tělese.

Tip na výlet

Kde je Kladské sedlo? A lze jej překonat na koloběžce? To vědí účastníci každoroční akce nazvané Přejezd Kladského sedla na koloběžkách.

Tip na výlet

Slavnost Lapků z Drakova se uskuteční současně se Dny Lesů ČR ve dnech 13. a 14. července. Návštěvníky čeká v údolí Drakova nedaleko Rejvízu nabitý program pro malé i velké.

Tip na výlet

Jeseníky mají různá poutní místa, na která se mohou lidé vydávat po celý rok. Některé tradiční poutě lze však navštívit jen jednou v roce.

Tip na výlet

Rozjeďte se v sobotu 24. srpna s Aloisem Nebelem Slezským Semmeringem, svezte se motorovým vlakem Hurvínkem, trasou vedoucí členitým terénem podobně jako slavná alpská trať a také navštivte Horní Lipovou, kam zavítá císař Josef II.

Tip na výlet

Přehlídka autoveteránů, soutěž hasičských družstev, pochod naučnou stezkou, mistrovství v discgolfu a také koncerty kapel.

Tip na výlet

I soukromé hrady a zámky se otevírají veřejnosti. Jedním z takových míst, kde mohou návštěvníci obdivovat historické detaily stavby i zhodnotit citlivost rekonstrukce je zámek Skalička v Zábřehu.

Tip na výlet

Jak vypadala v 50. letech venkovská třída nebo kancelář fořta, jaké nástroje používali a dodnes používají lesníci, představuje v rámci své každoroční expozice Muzeum Malá Morava.

Tip na výlet koncem léta: Na Lysou okolo satinských vodopádů

Nabízím poněkud netradiční výlet po Beskydech. Trasa vede přes nejvyšší vrchol Beskyd Lysou horu a pozoruhodné vodopády na Satině. Cesta začína ve městě Ostravice, turistickém centru Beskyd. Přímo zde je nádraží, přijezd by tedy měl být bez větších komplikací. Přímo z nádraží vede modrá značka po které se vydáme. Barva značek se vůbec na této trase dost mění, vzít si mapu celkem doporučuju.  

TISKOVÁ ZPRÁVA: Festival Beskydy Sound 14. srpna nabídne kvalitní hudbu i zábavu

Je to již dva roky, kdy na nábřeží Ostravice ve Frýdku-Místku vystoupili legendární Alphaville a další kapely v rámci třetího ročníku festivalu Beskydy Sound. Po odmlce v roce 2009 se festival vrací v plné parádě a nabídne spoustu kvalitní hudby i zábavy pro mladé lidi, ale také pro celé rodiny.

To bude HRACHOT!

11. 8. 2010 Hrachovec u Valašského Meziříčí V tuto chvíli zbývá do začátku hudebního festivalu Hrachovka 2010 zhruba 72 hodin. Práce na stavbě areálu už začaly a přes drobné obtíže můžeme říct, že nám Hrachovka pěkně roste. Ve chvilce času, kterou máme mezi stavěním pódií a oplocením areálu, si pojďme říct, co nás letos čeká

To nejlepší z loňské evropské filmové produkce představí dvoudenní přehlídka Evropská filmová inventura

Loňský rok přinesl do tuzemských kin nebývalé množství výborných evropských filmů. Ty nejvýraznější, které se do běžného programu kina nevešly, budou mít diváci možnost vidět během Evropské filmové inventury v pátek a sobotu 7. a 8. února ve vsetínském kině Vatra.

Tomáš Kočko pokřtí novou desku ve studiu ČRo Ostrava

Tomáš Kočko a Orchestr vydal v říjnu novou desku s názvem Cestou na jih. Pouze na třech koncertech během podzimního turné pokřtí desku. Jedním z nich je i koncert v Hudebním studiu Českého rozhlasu Ostrava a to v úterý 6. listopadu. První hodina koncertu, který začíná v 18.00 hodin, bude tradičně vysílána v přímém přenosu.

Tradiční kuchyně jesenických hor provoní rozhlasový éter

Předposlední letošní zastávka cyklu Moravský rok přinese posluchačům regionálních stanic Českého rozhlasu na Moravě a ve Slezsku tradiční kuchyni jesenických hor. Vysílat se bude přímo z věže na Pradědu. Dvouhodinový přímý přenos naladí posluchači ČRo Ostrava, ČRo Olomouc a ČRo Brno v sobotu 29. září od 10.00 hodin.

Tradiční smršť humoru divadla Sklep v Domě kultury Akord

Legendární divadelní soubor Sklep přijede 28. listopadu do Ostravy s novou Besídkou. A kde jinde ji bude možno vidět než v Domě kultury Akord, který se za léta spolupráce stal ostravskou domovskou scénou Sklepáků. Soc-realistická architektura DK Akord dokonce v minulosti posloužila jako ideální kolorit pro televizní záznam představení Besídka.  

Travertinová kaskáda nad říčkou Tichávkou

Travertin není ve Slezsku příliš častou horninou, ale i za ním se můžeme při našich toulkách vydat. Přírodní památku Travertinová kaskáda najdeme v severozápadní části obce Tichá a v  v údolí říčky Tichávky. Oblast je chráněna jako přírodní památka od roku 1988.

Třetí přenos letošního Moravského roku zamíří do Strážnice

V neděli 24. června od 10.30 hodin se posluchači Českého rozhlasu Ostrava, Olomouc a Brno vypraví v dalším pokračování celoročního cyklu MORAVSKÝ ROK na Mezinárodní folklorní festival v jihomoravské Strážnici. Strážnickým amfiteátrem i rozhlasovým éterem se rozezní pořad Když zpívají Plzeňáci, který je poctou Plzeňskému lidovému souboru.  

TŘETÍ ROČNÍK MORAVSKÉHO ROKU STARTUJE O VELIKONOCÍCH

Na Bílou sobotu 30. března přesně v 10 hodin a 5 minut se opět propojí všechna tři moravská studia Českého rozhlasu, aby se letos už potřetí vydala napříč Moravou a Slezskem. Jednotícím tématem tohoto ročníku jsou moravské a slezské hrady a zámky. Prvním z míst přímého přenosu je pozdně renesanční Bučovický zámek v okrese Vyškov.

Tři nové plastiky ze sbírek krajské galerie v Divadle Jiřího Myrona

Tři rozměrné plastiky renomovaných českých autorů budou zpřístupněny divákům ve foyer Divadla Jiřího Myrona. Ostravská veřejnost se tak bude moci poprvé seznámit s novými akvizicemi Galerie výtvarného umění v Ostravě a těšit se může na díla Krištofa Kintery, Stanislava Kolíbala a Karla Malicha.

Třídění je hra!

Odpadová společnost OZO Ostrava, která ve spolupráci s městem dlouhodobě šíří povědomí o správném nakládání s odpady, chce i letos obyvatele Ostravy vyzvat k třídění odpadu. Připravila proto pro občany na září a říjen kampaň 3Ď!

Třídenní Vsetínský filmový maraton tentokrát představí černohorskou kinematografii

Největší přehlídka balkánského filmu v České republice, která každoročně mapuje kinematografii jedné konkrétní balkánské země, se připravuje k rozběhu. Třídenní filmový maraton tentokrát s podtitulem „Cinema Montenegro“ odstartuje v pátek 4. dubna v kině Vatra ve Vsetíně.

Turnaj OSTRAVA CUP 2012 - výsledky

Ve dnech 12. – 14. 10. 2012 se konal v hale Saréza Ostrava – Přívoz XIV. ročník mezinárodního turnaje vozíčkářského ragby OSTRAVA Cup 2012. Na organizační přípravě a vedení celého projektu se podílelí významnou měrou handicapovaní členové SK Ostrava. Turnaje se účastnilo 5 týmů z Polska a České republiky.

Tvořivé arteterapeutické dílny se na Dnech terapie otevřou veřejnosti

Dílny terapie loutkou, kterých se může zúčastnit veřejnost v roli diváků a následně o nich diskutovat s lektory, proběhnou ve dnech 17.4. a 18.4.2013 na alternativní scéně Divadla loutek Ostrava a ve vybraných základních školách a dalších zařízeních. Ve spolupráci s DLO je pořádá občanské sdružení THeatr ludem.

Ukradená čtyřkolka - nabízím odměnu 20 000,- za informace vedené k nálezení odcizené čtyřkolky

Nabízím odměnu 20 000, - za informace vedené k nálezu odcizené 4kolky. Čtyřkolka je žluté barvy, výrobce Can-Am, Identifikační číslo: 3JBEMCJ108J000130. Rok výroby 2008, zcela nová, dosud nepřihlášená. Odcizena z areálu Žermanické přehrady. V případě jakýchkoli informací volejte číslo 777 790 900

Unikátní dokument Století rádia na ČT Art

Prožijte večer ve společnosti Českého rozhlasu, tentokrát prostřednictvím televizní obrazovky. Vysílání s podtitulem Je nám ctí… věnovala Česká televize v sobotu 30. listopadu devadesátému výročí Českého rozhlasu. Na programu ČT Art se budete moci podívat na dokumentární film Století rádia, po kterém bude následovat záznam slavnostního koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Úterní koncerty v Divadle loutek Ostrava představují alternativní hudební žánry náročným posluchačům

V roce 2011 byla otevřena alternativní scéna DLO, která divadlu přinesla nové možnosti, jak navázat bezprostřední kontakt se svými diváky všech věkových kategorií. Jednou z nich jsou pravidelné koncerty, které Divadlo loutek pořádá vždy poslední úterý v měsíci pod názvem „hudební úterky“.

V Dolním Bušínově nabídnou Bambiriádu

Bohatý program pro všechny věkové kategorie připravuje na neděli 26. května Centrum volného času Bozeňov, letos poprvé ve spolupráci s občanským sdružením Lenochod.

V Extralize se fandí hlasitostí takřka 120 decibelů

Jako u startujícího letadla si mohou připadat hokejisté na některých extraligových stadionech během letošního play off. Právě tak hlasitě totiž dokážou fandit hokejoví příznivci. Partner extraligy Radegast vyslal na všechny stadiony, které letos zažily čtvrtfinále play off, měřiče s hlukoměrem. Absolutně nejhlasitější byli příznivci HC Vítkovice Steel, kteří rozhodující gól v prodloužení proti PSG Zlín oslavili hlasitostí 119,3 decibelů. Těšit se tak mohou nejen na titul „Nejhlasitější fanoušci play off“, ale také na odměnu v podobě 1193 správně hořkých piv Radegast.

V galerii Cella bude vystavovat Mark Ther, laureát ceny Jindřicha Chalupeckého

Tématem „Sex, nahota a pornografie“, které kurátorsky propojuje letošní výstavy v galerii Cella se v měsíci květnu a červnu bude zabývat Mark Ther.

V Jeseníkách se opět objevili filmaři

Nejen na přehradu Krásné nedaleko Šumperka a do Vikantic letos zavítaly filmové štáby. Na konci nezvykle prosluněného října se objevily kamery také v Koutech, Velkých Losinách, na Rychlebských stezkách a v Jeseníku.

V Koutech otevřeli sjezdovku dlouhou tři kilometry

A je tu zase o jeden důvod víc, proč navštívit Jeseníky! Ski areál Kouty otevřel novou tříkilometrovou sjezdovku, která se řadí mezi nejdelší v České republice. Má všeříkající název Pohodová a je určená především začátečníkům, dětem či těm lyžařům, kteří se při jízdě rádi kochají krajinou.

V lázních roste šest nových bazénů s termální léčivou vodou

V Lázních Velké Losiny byla zahájena stavba unikátního termálního parku s celoročním provozem. Šest bazénů naplněných léčivou vodou nabídne návštěvníkům nejen příjemnou relaxaci, ale i úlevu unaveným svalům, kloubům či nemocné kůži.

V nošovicích se bude zdolávat Mount Radegast

Ostrava, 9.9.2009 – Horolezecký výstup na Mount Radegast si budou moci vyzkoušet návštěvníci sedmého ročníku akce Radegast den, která se uskuteční tuto sobotu v Nošovicích. Ke svátku nejoblíbenějšího piva na Moravě uvařil pivovar i kvasnicový ležák Radhost, jehož je v nošovických sklepích uloženo 170 hl.

V Ostravě se bude měřit hlasitost fandění

Vítkovičtí fanoušci budou mít ve druhém domácím čtvrtfinále v pátek 15. března příležitost ukázat svou sílu. Radegast, partner klubu HC Vítkovice Steel a extraligy, vyšle právě na tento zápas do ČEZ ARÉNY měřiče s profesionálním hlukoměrem. Pokud si vítkovičtí fanoušci připíší nejvíce decibelů ze všech klubů, které letos uvidí play off, získají titul „Nejhlasitější fanoušci play off“. Zároveň se mohou těšit na pivo Radegast pro oslavu vítězství.

V Ostravě se v pátek lyžovalo. A ne jen to.

V pátek 27.9. se Ostrava ocitla v outdoorovém světě. Kamióny přivezly sníh a před obchodním centrem FORUM Nová Karolina se skákalo na lyžích a snowboardu.

V SOBOTU SE OTEVŘOU BRÁNY PIVOVARU RADEGAST

Nošovice 28. 4. 2010 – Pod pokličku nošovickým sládkům mohou nahlédnout tuto sobotu všichni příznivci nejoblíbenějšího piva na Moravě. Pivovar Radegast pořádá již potřinácté Den otevřených dveří, který proběhne od 8 do 16 hod. Exkurzní trasa provede návštěvníky celým procesem vaření piva a vyvrcholí degustací ve vyhlídkové restauraci nad pivovarem.

V Třinci se bude měřit hlasitost fandění

Třinečtí fanoušci budou mít hned při prvním čtvrtfinále v pátek 8. března příležitost ukázat svou sílu. Radegast, partner klubu HC Oceláři Třinec a extraligy, vyšle právě na tento zápas do Werk Arény měřiče s profesionálním hlukoměrem. Pokud si třinečtí fanoušci připíší nejvíce decibelů ze všech klubů, které letos uvidí play off, získají titul „Nejhlasitější fanoušci play off“. Zároveň se mohou těšit na pivo Radegast pro oslavu vítězství.

Valmez zabrnká na strunu Hrachovky!

Hudební festival Hrachovka na sebe upozorňuje nejrůznějšími důmyslnými a kreativními způsoby. Poslední nápaditou vlnou propagace chce HRACHOVKA říct: „Jsme tady, pro vás a brnkáme na Vaši strunu!“ Proto v neděli v podvečer zaplavily Valašské Meziříčí zelené kytary s odkazem na festival.

Vánoční akce ostravského rozhlasu

Český rozhlas Ostrava připravil v adventním čase pro své posluchače tradiční akce, které k tomuto měsíci prostě patří. Mikuláš s čertem a andělem dorazí tuto sobotu na náměstí ve Štramberku.

Varna pivovaru Radegast ponese jméno slavného sládka

Varna Jaromíra Franzla. Tak se nově jmenuje varna v pivovaru Radegast v Nošovicích. Pivovar tak vzdal hold uznávanému pivovarskému odborníkovi, který zemřel 30. září 2013 ve věku 94 let. Jaromír Franzl je členem Síně slávy českého pivovarství a sladařství a byl první sládkem v pivovaru Radegast. Právě on vtiskl pivu Radegast charakteristickou hořkost, která byla v té době neobvyklá.

Vědecké a technické vynálezy v obchodním centru

Putovní výstavu Svět vědy, kterou pořádá VŠB - Technická univerzita Ostrava v rámci kampaně Zlepši si techniku, je již druhý týden k vidění v ostravském Avion Shopping Parku, poblíž prodejny Datart!

Velká filmová soutěž v Jeseníku

Objevte zimní Jeseník, město v srdci zimní přírody - tak zní název filmové soutěže, kterou společně vyhlásila jesenická radnice a Priessnitzovy léčebné lázně. Soutěžící mají za úkol natočit atraktivní videoklip o městě Jeseníku jako zajímavého zimního cíle pro turisty.

Vernisáž s názvem Shakespearovy sonety zahájí profesor Hilský

Martin Hilský, profesor anglické literatury Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a čestný člen Řádu britského impéria, zahájí v úterý 10. prosince v 16 hodin v ostravském Domě knihy Knihcentrum vernisáž výstavy Mileny Kantorové s názvem Shakespearovy sonety. Osobně přednese i úryvky Shakespearových básní, které autorku inspirovaly k vytvoření těchto výtvarných děl...

Víkend knihy v obchodním centru

Přímo pod hvězdami budou herci ostravského loutkového divadla předčítat malým návštěvníkům ostravského Avion Shopping Parku oblíbené pohádky. Rodiče se mezitím v útulné čítárně budou doslova pročítat víkendem.

VÍTĚZ RADEGASTOVA POHÁRU POJEDE NA MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI

Ostrava 29. 3. 2010 – Nejlepším stolním hokejistou na Moravě je Vlastimil Hejtman z Olomouce. Stal se totiž vítězem Radegastova poháru, do něhož se zapojilo více než tisíc hráčů. Základní kola a semifinále soutěže proběhla ve 110 hospodách napříč Moravou. Velké finále soutěže, která svým rozsahem nemá v ČR konkurenci, hostila Ostrava.

Vítězné ceny 7. ročníku Mezinárodního festivalu uotdoorových filmů předal Mikuláš

7. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů byl zakončen. V rámci slavnostního zakončení, které proběhlo 5. prosince byly vyhlášeny a předány vítězné ceny. Pozvaní hosté se v rámci programu bavili a Mikuláš rozdával ceny i dárky.

Vítězné filmy 7. Mezinárodního festivalu outdoorových filmů

GRAND PRIX Mount St. Elias, režie: Gerald Salmina (A)

Vítězové turistické soutěže Křížem krajem

Dne 6.9. v dopoledním vysílání Českého rozhlasu Ostrava proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků velké letní turistické soutěže s názvem KŘÍŽEM KRAJEM. Patnáct vyhlášených vítězů získali zájezdy, horská kola, outdoorové vybavení a další atraktivní ceny. 

Vítkovičtí fanoušci mohou obhájit vítězství, znovu se bude měřit hlasitost fandění

Na vítkovické fanoušky čeká v sobotu 22. března pořádná výzva. Na třetí čtvrtfinále proti Spartě totiž vyšle Radegast, oficiální pivo hokejové extraligy, komisaře s profesionálním hlukoměrem.

VLADIMÍR CIRKUS POKŘTIL „ V LEŽE V STOJE“

Ve čtvrtek 6.5.2010 pokřtila kapela Vladimír Cirkus v čele se známým moderátorem pořadu ČT1 Sabotáž svou debutovou desku „ V leže v stoje“. Křest se uskutečnil v ostravském klubu Templ, kromě Vladimír Cirkus zde zahrálo překvapení večera – Outsiders – zpěvaččin hlas příjemně prořezával hlas cca hodinu, než předali mikrofon samotným hvězdám večera.

Vladimír Mišík opět potěší vsetínské publikum svými největšími hity

Legendární rockový zpěvák Vladimír Mišík zavítá za doprovodu kapely ETC..., se kterou spolupracuje od roku 1974 až do dnešních dnů, do malého sálu vsetínského domu kultury, kde v úterý 25. února od 19.00 hodin společně zahrají.  

Vstupte!

Na dveře AKORDU klepe Petr Nárožný a Ladislav Mrkvička. Vstupte! Odpovídá Jan Čenský s Libuší Švormovou.

Vyberte spolu s IKEA nejlepší dětské projekty

V následujících třech týdnech můžete na webové stránce IKEA spolu s vámi vybrat nejlepší dětské projekty věnující se ochraně životního prostředí. Ze všech přihlášených základních škol bude v tomto kole vybráno 20 nejlepších, kterým IKEA přispěje na realizaci jejich projektů finanční částkou ve výši 400 000 Kč.  

Vyhazovači řádí v Akordu

VYHAZOVAČI s Ondřejem Brzobohatým budou posledním představením před rekonstrukcí DK Akord.

Vyhlášení vítězů turistické soutěže Křížem krajem

Dnes v dopoledním vysílání Českého rozhlasu Ostrava a Českého rozhlasu Olomouc proběhlo vyhlášení vítězů letní turistické soutěže Křížem krajem. Z výhry prvního místa se raduje Radek Urban z Hanušovic. Zbylých čtrnáct výherců si mezi sebou rozdělí zájezdy, horská kola, elektroniku, sportovní vybavení a další atraktivní ceny.

Vyjádření Povodí Odry k postoji zastupitelů obce Nové Heřminovy na jednání 3. října 2013

Dne 3. října proběhlo v odpoledních hodinách v obci Nové Heřminovy jednání místního zastupitelstva s občany k pokračujícím opatřením proti povodním na horní Opavě – zejména v souvislosti se stavbou údolní nádrže. Na jednání zastupitelstva vystoupil i Ing. Václav Čermák z Unie pro řeku Moravu s prezentací své studie z roku 2006.

Vyjede vlak Alois Nebel

Po fiktivní postavě Aloisi Nebelovi vyjede s novým jízdním řádem také vlak se stejným názvem. Populární literární a filmová postava tak bude denně provázet cestující ze Zábřeha přes Slezský Semmering do Jeseníku a zpět.

Výsledky Ostrava cup 2011

Ve dnech 30.9. - 2.10. 2011 se konal v hale Saréza Ostrava - Přívoz XIII. ročník mezinárodního turnaje vozíčkářského ragby OSTRAVA Cup 2011. Na organizační přípravě a vedení celého projektu se podílelí významnou měrou handicapovaní členové SK Ostrava.podporována. 

Výsledky z Mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě z 28.7.2011

Mistrovství světa juniorů ve sjezdu na divoké vodě v Opavě dnes 28.7.2011 pokračovalo závodem sprintových družstev.

Výstava Jan Zrzavý Božská hra skončila. Zhlédlo ji na 30 800 návštěvníků

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje (GVUO) představila ve spolupráci s Národní galerií v Praze unikátní přehlídku výtvarného umění Jana Zrzavého.

VÝSTAVA JAN ZRZAVÝ BOŽSKÁ HRA ZÍSKALA PRESTIŽNÍ OCENĚNÍ

Výstava Jan Zrzavý Božská hra získala druhé místo v soutěži Gloria musaealis v kategorii Muzejní výstava roku 2012.

Výstava Jindřicha Štreita ve foyer Divadla loutek Ostrava

„Jsme ze stejné planety“ – to je název výstavy fotografií, jejichž autorem je Jindřich Štreit.

Výstava Pimprlárium se přestěhovala do Ostravy-Poruby

Až do 27. února mohli zájemci navštívit v Ostravském muzeu interaktivní výstavu Pimprlárium, kterou Divadlo loutek Ostrava připravilo ke svým šedesátým narozeninám v loňském prosinci. Nyní se výstava přestěhovala na Základní školu A. Hrdličky v Ostravě-Porubě, kde bude několika stovkám žáků a pedagogů dělat společnost po celé dva měsíce.

Výstava pohárů pro vítěze Davis Cupu a Fed Cupu

Kapitán Petr Pála, wimbledonská vítězka Petra Kvitová a její spoluhráčky z českého fedcupového týmu zahájili včera v Ostravě v nákupním a zábavním centru Forum Nová Karolina výstavu pohárů pro vítěze Davis Cupu a Fed Cupu. Originály trofejí si mohou lidé zblízka prohlédnout až do čtvrtka do 17 hod. Výstavu doprovází také přehlídka fotografií Pavla Lebedy.

Výstavu Alfonse Muchy doplňují doprovodné programy

Výstavu Alfons Mucha 150 let, která právě probíhá v ostravském Domě umění, doplňuje celá řada doprovodných programů. Jedná se o přednášku Martina Jirouška Belle époque aneb magie stříbrného plátna, komentované prohlídky výstavou a vzdělávací programy pro školy a veřejnost. Programy jsou určeny pro všechny zájemce bez ohledu na věk.  

Výstavu Alfonse Muchy v Ostravě zhlédlo téměř 22 000 návštěvníků

Výstavu Alfons Mucha 150 let připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje ve spolupráci s Muchovou nadací. 

VÝSTAVU JANA ZRZAVÉHO JE MOŽNO ZHLÉDNOUT S JEJÍMI AUTORY

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje prezentuje ve spolupráci s Národní galerií v Praze a předními českými kunsthistoriky výtvarné umění Jana Zrzavého.  

Výstavu Jana Zrzavého je možno zhlédnout s odborným výkladem

 Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje prezentuje ve spolupráci s Národní galerií v Praze a předními českými kunsthistoriky výtvarné umění Jana Zrzavého.

Vyšla publikace Kamzíci v Jeseníkách 1913-2013

Vlastivědné muzeum v Šumperku vydalo téměř 100 stránkovou publikaci jako 32. svazek edice Knihovnička Severní Moravy autorů Jiřího Pecháčka a Magdy Zmrhalové.  

VYTVOŘTE SI OSOBNÍ TURISTICKOU KNÍŽKU

Frenštátské informační centrum se zapojilo do celorepublikového projektu Turistický deník, turistické vizitky. Prostřednictvím deníku si můžete zaznamenat průběh a nezapomenutelné zážitky z Vašich cest a dovolené.

Výzva pro veřejnost

Vyzýváme tímto veřejnost, architekty, investory, stavitelé a všechny, kteří se zajímají o architekturu, výtvarné umění a příbuzné obory, aby se s námi podělili o svou představu nejlepší rekonstrukce na Opavsku, která byla uskutečněna v letech 2012 a 2013 (rozhodující je datum kolaudace).

Výzva: Upečte hostům vlastní chléb

Gastronomická iniciativa Ochutnejte Jeseníky chce přinášet návštěvníkům a obyvatelům nejkrásnějších českých hor stále nové podněty, a proto koncem února odstartuje v rámci Ochutnejte Jeseníky akce OCHUTNEJTE V JESENÍKÁCH DOMÁCÍ CHLÉB.

Vzájemnou podporou k integraci na trh práce

Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o.s. je organizace, která poskytuje sociální služby zdravotně postiženým občanům a seniorům, a to v celém Moravskoslezském kraji.

Vzájemnou podporou k integraci na trh práce

Do projektu „Vzájemnou podporou k integraci na trh práce“ se zatím přihlásilo 40 účastníků z okresu Frýdek-Místek, kteří měli možnost vybrat si z široké nabídky vzdělávacích a motivačních aktivit: Výuka na počítači, Pracovní a bilanční diagnostika, Rekvalifikační kurzy, kurz Základy mezilidské komunikace, Podpůrné skupiny.

Vzejdou z Fajn Festu nové hudební hvězdy?

Do druhého ročníku soutěže kapel pořádané DK Akord se zapojilo 96 hudebních skupin a muzikantů z celé České republiky a Polska.

Vzorní řidiči získali plechovku nealkoholického piva

Při dopravně-bezpečnostní akci dostali řidiči informační kartičky a vyzkoušeli si záchranu zraněné osoby

Vzpomínka na Pepu Streichla ve vysílání ČRo Ostrava

Český rozhlas Ostrava odvysílá ve středu 14. srpna od 15.05 hodin, jako vzpomínku na písničkáře a bluesmana Pepu Streichla, reprízu pořadu Apetýt z února letošního roku. Je to poslední z pořadů ČRo Ostrava, ve kterém byl Pepa Streichl hostem. Zemřel ve věku nedožitých 64 let v pondělí ráno. Ještě v sobotu v Ostravě koncertoval.

Vzpomínkový koncert Jiřího Vondráka na Okudžavu

Ostrava 28.2. 2012 - Březnový termín série koncertů v přímých přenosech „Radio Ostrava Live“ připomene 15. výročí úmrtí ruského básníka, prozaika a šansoniéra Bulata Okudžavy. Ve čtvrtek 1. března od 18.00 hodin uvede Jiří Vondrák v Hudebním studiu Českého rozhlasu Ostrava vzpomínkový koncert s názvem „Okudžava – minus patnáct let“.

X.ročník podzimní slavnosti Třebovický koláč

V příjemném prostředí areálu Třebovického parku v městském obvodě Ostrava - Třebovice se koná pravidelně třetí víkend v září podzimní slavnost Třebovický koláč. Její „náplň“ tvoří všehochuť hudebních žánrů, od folkloru přes folk, country, blugrass a trampskou písničku až po vážnou hudbu. Zveme vás ve dnech 20. – 22. září na letošní jubilejní X. ročník slavnosti, která nabídne opět pestrý hudební a taneční program známých souborů, skupin, kapel a muzik.

XIV. ročník festivalu MUZIKANTSKÉ ŽNĚ

XIV. ročník festivalu Frýdek-Místek „MUZIKANTSKÉ ŽNĚ„ se uskuteční ve dnech 16. 8. a 17. 8. 2013 na nádvoří frýdeckého ZÁMKU.

YOUTH4YOUTH odstartoval přihlašování účinkujících pro 6. ročník festivalu

Ani letošní rok festivalový tým YOUTH4YOUTH nezahálí a začíná s přípravami na další - v pořadí již 6. ročník. Tento týden byla spuštěna registrace všech účinkujících, která bude probíhat do 8.9.2013.

Za štrúdly na Horňácko

Poslední letošní zastávka cyklu Moravský rok zavede posluchače regionálních stanic Českého rozhlasu na Moravě a ve Slezsku do horňácké vísky Hrubá Vrbka na úpatí Bílých Karpat. Dvouhodinový přímý přenos naladí posluchači ČRo Ostrava, ČRo Olomouc a ČRo Brno v sobotu 27. října od 10.05 hodin.  

Za to, že zpívám a koncertuji, může šťastná patnáctka!

Dvacetiletá zpěvačka Debbi, vlastním jménem Deborah Kahl, začínala s hudbou v šesti letech hrou na klavír. Ale přestože bylo jasné, že hudební talent zdědila po mamince, která v jejím věku vystupovala jako zpěvačka, a po dědečkovi, výtečném pianistovi, neměla Debbi vůbec v plánu živit se v dospělosti muzikou.

Začátek století - České umění prvního desetiletí 21. století

Výstava Začátek století 2000-2010 je reprízou úspěšné výstavy, která se v roce 2012 konala v Západočeské galerii v Plzni. Nedávno byla oceněna Uměleckou cenou města Plzně jako kulturní událost roku 2012.

Zachyťte romantický podzim v Jeseníkách!

Stále větší oblibě se těší pravidelné fotografické soutěže fanoušků Nejkrásnějších českých hor – Jeseníků. Každé roční období má svůj půvab a kouzlo a v každém mohou soutěžící, kteří se vydávají za nejlepšími snímky z hor i podhůří, vyhrát zajímavé ceny.

Zaměstnání pro osoby se zdravotním postižením

Centrum pro zdravotně postižené Moravskoslezského kraje o. s. se již několik let zabývá realizací projektů, které mají za cíl podpořit osoby se zdravotním postižením v získání vhodného zaměstnání. Na všech detašovaných pracovištích v Moravskoslezském kraji (Ostrava, Opava, Frýdek-Místek, Bruntál a Nový Jičín) probíhá v současné době několik těchto projektů.

Zámků lásky na lávce do Nové Karoliny přibývá

Nový fenomén uzamykání zámků lásky, kterými zamilované páry stvrzují svou lásku, dorazil i do Ostravy. Ona a on napíší na zámek svá jména – nebo alespoň své iniciály – zámek zamknou na mostě a klíč hodí do vody. Tam je nenávratně ztracen a nikdo už nemůže dvě zamilované bytosti rozdělit. Místní páry ale přistoupily k nové tradici poněkud netradičně. Za místo zpečetění své lásky zvolili novou lávku vedoucí do nákupního a zábavního centra Forum Nová Karolina v centru Ostravy. Zámků lásky je tam už 360.

Závodění vystřídá karneval

Už potřináctése sejdou v Horní Lipové milovníci "bílé stopy", aby změřili síly v závodě Hornolipovksá 10. Závod v běhu na lyžích se uskuteční v sobotu 18. ledna. 

Záznam koncertu Mother´s Angels

Český rozhlas Ostrava odvysílá ve čtvrtek 25. října od 18.05 hodin záznam koncertu skupiny Mother´s Angels. Záznam byl pořízen v zářijovém termínu cyklu Radio Ostrava Live, ve kterém se představila i havířovská skupina Nebe.

Záznam koncertu Vojtěcha Dyka s big bandem

Dnes večer vystoupí v Domě kultury města Ostravy brněnský profesionální big band „B Side Band“ spolu s Vojtěchem Dykem. Český rozhlas Ostrava koncert natočí a hodinový záznam nabídne svým posluchačům o týden později, ve čtvrtek 26. dubna od 18.00 hodin.  

Záznam vzpomínkového koncertu Pocta Karlu Krylovi

e středu 19. března od 20.00 hodin odvysílají všechny regionální stanice Českého rozhlasu v rámci pořadu Koncert Studia Noc záznam vzpomínkového koncertu s názvem Pocta Karlu Krylovi. Ten byl natočen za účasti Jana Kryla, Vladimíra Merty a dalších umělců v hudebním Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava 4. března.

Zlatí medailisté zahájili výstavu Nagano – 15 let v pivovaru Radegast

 V Návštěvnickém centru pivovaru Radegast v Nošovicích je k vidění oficiální výstava fotografií Nagano – 15 let. Nošovice jsou prvním místem na severní Moravě, kam expozice zamířila. Desítky snímků fotografa Jiřího Koliše připomínají legendární „Turnaj století“ i oslavy na Staroměstském náměstí. Výstavu zahájili v Nošovicích zlatí medailisté z Nagana Jiří Dopita a David Moravec. Fotografie budou k vidění do neděle 26. května. Vstup do Návštěvnického centra je zdarma a otevřeno je každý den.

Zlatohorsko láká nejen na gastronomické speciality

Nedaleko polského příhraničí se nachází turistický ráj Zlatohorsko. Můžete se zde vydat po stopách bohaté historie, vyzkoušet rýžování zlata ve zlatorudných mlýnech, obdivovat nádhernou přírodu v rezervaci Rejvíz, ale i ochutnávat krajové speciality v místním hotelu Praděd Thamm, který se může pochlubit barvitou historií.

Znamenitý divadelní koktejl nejlepších českých inscenací v Domě kultury Akord

Dům kultury Akord v Ostravě-Zábřehu, který v uplynulém roce prošel rozsáhlou rekonstrukcí, nyní nově kromě agenturních představení nabízí také inscenace pro opravdové divadelní fajnšmekry i pro vnímavější publikum.

Zpěvem k srdci s goralským muzikantem Janem Karpielem

Je tady další díl folklorního cyklu Zpěvem k srdci, tentokrát ryze v karpatském duchu. Hudební studio Českého rozhlasu Ostrava přivítá ve středu 19. června velmi vzácné hosty – goralského muzikanta Jana Karpiela a jeho kapelu ze Zakopaného. Přímý přenos za účasti publika začne na frekvencích Českého rozhlasu Ostrava v 18.00 hodin.

Zpěvem k srdci se zlínskou muzikou Kašava

V prvním letošním cyklu Zpěvem k srdci se ve středu 19. března v hudebním Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava představí cimbálová muzika Kašava ze Zlína. Uvede folklór západního a jižního Valašska. Hodinový přímý přenos za účasti publika začne v 18.00 hodin.

Zpívané vánoční Obrázky z Kysuc

Poslední letošní díl pravidelného folklorního cyklu Zpěvem k srdci proběhne ve středu 15. prosince.

Zpráva o Bivakové expedici Pákistán 2011

Dalibor Carbol (35letý pilot, inspektor, instruktor paraglidingu) spolu s Jurajem Klejou (testovací pilot, instruktor paraglidingu, člen reprezentace paraglidingu SR, několikanásobný Mistr Slovenska v paraglidingu) úspěšně ukončili bivakovou expedici a přeletěli na padákovém kluzáku přes Himaláje v Pákistánu.   

Zveme na inscenaci pro děti Dobrodružství piráta Kolíska

Pokud nevíte, kam se svými dětmi o víkendu vyrazit, kde příjemně strávit nedělní odpoledne, přijďte 23. února do vsetínského domu kultury na inscenaci brněnského Divadla Polárka s názvem DOBRODRUŽSTVÍ PIRÁTA KOLÍSKA od oblíbeného autora dětské literatury Václava Čtvrtka.

Zvolte kraj svého srdce

Do konce ledna rozhoduje veřejnost o nejoblíbenějším kraji České republiky. Druhý ročník internetové ankety Kraj mého srdce se koná pod záštitou Asociace krajů ČR a Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Žermanický lom je malou rezervací

Přírodní památku Žermanický lom najdeme v blízkosti severovýchodního okraje přehradní hráze vodní nádrže Žermanice. Přírodní památka je tvořena bývalým těšínitovým lomem, který je zatopený a z části zasypaný zeminou.

Žhavé letní Jeseníky 2012

Jaké bylo léto 2012 v Jeseníkách? Žhavé i bouřkově zamračené i slunné. Každé počasí má na horách své kouzlo a atmosféru a „lovci beze zbraně“ mohou zachytit vzácné úlovky, které připomenou právě to letošní léto.

Živá kočičí kapela na scéně Divadla loutek Ostrava v pohádce Kocourek Modroočko

První novinkou letošní divadelní sezóny, kterou připravili ostravští loutkáři, je pohádka pro celou rodinu Kocourek Modroočko. V premiéře ji Divadlo loutek Ostrava uvedlo v pátek 2. listopadu.

 
Máte-li zájem o informace z dopravy či informace o počasí, možnostech ubytování či nabídku práce, navštivte portál turistického regionu Severní Moravy a Slezska.